Gabriela Firea (PSD, senator)
„[...] Mai mult decât atât, Guvernul nu mărește punctul de pensie, așa cum este el prevăzut de lege, astfel încât să ajungă la 1.775, apoi 1.875 de lei. Ne spune premierul dezertor Cîțu că suma cheltuită cu pensiile ar fi prea mare. Dar ea reprezintă 7,83% din PIB, în vreme ce media europeană este de 13% din PIB. Deci, nu sunt cheltuieli prea mari cu pensiile, ci la jumătate decât cheltuie, în medie, statele europene!”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Data verificării: 13.03.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În urma aprobării Legii bugetului de stat pe anul 2021, pe 3 martie 2021, Gabriela Firea- senator PSD a scris pe Facebook: 

„[…] Mai mult decât atât, Guvernul nu mărește punctul de pensie, așa cum este el prevăzut de lege, astfel încât să ajungă la 1.775, apoi 1.875 de lei. Ne spune premierul dezertor Cîțu că suma cheltuită cu pensiile ar fi prea mare. Dar ea reprezintă 7,83% din PIB, în vreme ce media europeană este de 13% din PIB. Deci, nu sunt cheltuieli prea mari cu pensiile, ci la jumătate decât cheltuie, în medie, statele europene!”

Ce verificăm?

Cât cheltuie România cu pensiile, în comparație cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Verificare

După cum am arătat și într-o verificare anterioară, fondurile destinate plății pensiilor din sistemul public de pensii înseamnă 8% din PIB, în timp ce media europeană a fost de 12.7%

 

Concluzie

Afirmația este parțial adevărată. Cifrele vehiculate de Firea sunt apropiate celor reale.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.