George Simion (Președinte AUR)
„România e singura țară din regiune cu pestă porcină”
Fals
Barometru Factual
Agricultura
Data verificării: 06.12.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

    Pe 25 noiembrie, președintele AUR George Simion enumera într-un comentariu la o postrae proprie de pe Facebook mai multe probleme din domeniul agriculturii. 

Printre altele, acesta susține că:  „România e singura țară din regiune cu pestă porcină”.

Ce verificăm?

Dacă s-au înregistrat cazuri de pestă porcină în țările din regiunea sud-estică a Europei și care e situația epidemiologică în fiecare dintre acestea.

Verificare

Potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), pesta porcină clasică este „o boală virală contagioasă” care afectează porcii domestici și sălbatici și se află printre maladiile care sunt listate oficial de către instituție. De altfel, tot aceasta a ajuns la concluzia că, „în anumite părți ale Europei, populația de mistreți poate juca un rol în epidemiologia bolii”.

Când vine vorba de transmiterea sa, cercetările au arătat că interacțiunea directă între porcii infectați și cei sănătoși duce la cele mai multe apariții ale bolii, la fel cum și „contactul cu vehicule contaminate, țarcuri, furaje sau îmbrăcăminte” poate cauza propagarea ei. Pe lângă această formă a bolii, mai există și pesta porcină africană (ASF), care seamănă la nivel simptomatic, dar care diferă la nivel de consecințe, niciun vaccin fiind dezvoltat în prezent.

Revenind la declarația lui George Simion – cu toate că deputatul AUR nu a precizat concret la ce regiune se raportează, noi am început verificarea de la ipoteza că ar fi vorba de țările din sud-estul Europei

Din punct de vedere geografic cel puțin, statele incluse în această regiune sunt: Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Cipru, Bulgaria, Grecia, Moldova, Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord, România, Serbia, Turcia și Slovenia. Așadar, am consultat rapoartele puse la dispoziție de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor pentru a urmări răspândirea pestei porcine în fiecare dintre acestea.

     Cu ajutorul datelor furnizate de Sistemul UE de Informații privind Bolile Animalelor (ADIS), cel care monitorizează evoluția bolilor infecțioase, am putut observa că, începând cu ianuarie 2022 și până la 18 noiembrie 2022, niciun focar de pestă porcină clasică nu a fost înregistrat

În schimb, raportul pe anul 2022 emis de ADIS arată că au fost consemnate cazuri de pestă porcină africană, clasificate separat atât la porcii domestici, cât și la cei sălbatici.

La nivel descrescător, țările din regiunea sud-estică a Europei unde-au fost sesizate focare la porcii domestici sunt: România, cu un număr de 305, apoi Serbia, cu 100 de cazuri, urmate de Macedonia de Nord (28), Moldova (11) și Bulgaria (2).

După cum arată tabelul de mai jos, România conduce clasamentul și în ceea ce privește numărul focarelor observate la porci sălbatici, cu 410 cazuri, iar aceleași țări din regiune sunt incluse și aici. Cea mai mare diferență se remarcă însă la Bulgaria, cu un un număr mult mai ridicat de cazuri față de porcii domestici, și anume 296.

Strict pentru perioada 17-23 noiembrie 2022, respectiv cel mai recent document realizat de ADIS, este adevărat că numai în România s-au înregistrat cazuri noi la porcii domestici, pe când la cei sălbatici s-au înregistrat și în Serbia. Totuși, perioada este foarte limitată și nu putem deduce de aici că celelalte țări din regiune au scăpat definitiv de infecție.

Pe de altă parte, trei țări din sud-estul Europei au reușit să îndeplinească standardul de condiții sanitare și să fie declarate oficial drept “CSF free”, adică fără niciun caz de pestă porcină clasică și cu niciun risc de răspândire. Acestea sunt: Bulgaria, Croația și Slovenia.

Concluzie

Declarația președintelui AUR, George Simion, este falsă. Deși este statul din regiune cu cel mai mare număr de cazuri înregistrate, România nu este singura țară unde să existe pestă porcină. 

ETICHETE > /

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.