Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

03.10.2020

„Cum de a fost posibil ca dumneavoastră, ca ministru al Sănătății, din nefericire pentru țara asta... v-ați permis să amânați transplantul pulmonar și să încolonați anumiți pacienți, selectați tot pe criteriile dumneavoastră către AKH”

Ioan Sîrbu

PRO România

Sursa afirmației: Buletin de București, minutul 41:34

Fals

Context

În cadrul unei dezbateri organizate pe 14 septembrie 2020 cu candidați la alegeri locale, Ioan Sîrbu- candidatul Pro România pentru funcția de primar  al Capitalei l-a întrebat pe Vlad Voiculescu- candidat PNL – USR – PLUS pentru funcția de viceprimar, următorul lucru: 

„Cum de a fost posibil ca dumneavoastră, ca ministru al Sănătății, din nefericire pentru țara asta… v-ați permis să amânați transplantul pulmonar și să încolonați anumiți pacienți, selectați tot  pe criteriile dumneavoastră către AKH”

Ce verificăm?

Din ce cauză s-au amânat transplanturile pentru români la AKH Viena și dacă Vlad Voiculescu a avut vreo implicare.

Verificare

Vlad Voiculescu a fost numit  ministru al Sănătății pe 20 mai 2016 prin decret  prezidențial.  Apoi, în 4 ianuarie  2017 a fost înlocuit de Florian Bodog, care a făcut parte din guvernul Grindeanu.  

În martie 2017 spitalul AKH din Viena a transmis ministerului Sănătății din România că pacienții români nu vor mai fi primiți la ei în spital pentru transplanturi. Florian Bodog- ministrul de la acea vreme sugera că blocajul s-a produs din cauza lipsei de spațiu. 

În același timp, un reprezentant Eurotransplant, rețeaua care reglementează astfel de proceduri, a transmis că nu fuseseră contactați de oficialii români pentru găsirea unei soluții în acest sens.

La finalul lui martie Bodog anunța că situația privind transplantul pulmonar pentru pacienții români la clinica AKH din Viena s-a deblocat.  

Concluzie

Afirmațiile făcute de Ioan Sârbu sunt false. Blocarea transplanturilor pulmonare a apărut când ministru al Sănătății era Florian Bodog.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.