Ionuț Moșteanu (USR, deputat)
„Pensiile speciale au crescut de 160 de ori mai mult decât pensia medie”
Trunchiat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 31.10.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Ionuț Moșteanu de la USR susține că o inițiativă legislativă prin care ar urma să se elimine pensiile speciale pentru parlamentari a fost blocată de celelalte partide parlamentare. 

În timp ce milioane de români nu mai ajung cu salariul de la o lună la alta, avem și o altă categorie a privilegiatilor care o duc tot mai bine. 

Românii cu pensiile speciale. Pensiile speciale au crescut de 160 de ori mai mult decât pensia medie. 

Am solicitat și săptămâna trecută în Biroul Permanent introducerea pe ordinea de zi a legii USR de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, lege redepusă pe 6 mai după decizia CCR. De fiecare dată, PSD și PNL s-au opus. De peste 4 luni blochează acest proiect” – a scris Ionuț Moșteanu, pe Facebook.

În iulie 2022, Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei din partea USR a scris același lucru:  

Pensia specială medie a crescut de 160 de ori mai mult ca pensia medie a bunicilor noștri în doar 6 luni.

3 lei. Cu atât a crescut pensia medie a românilor obișnuiți în primele 6 luni din 2022, conform Casei Naționale de Pensii Publice. În schimb, pensia specială medie a crescut în aceeași perioadă cu 481 lei.

De 160 de ori mai mult. Da, ați citit bine. În doar 6 luni, pensia specială medie a crescut de 160 de ori mai mult ca pensia medie a românilor obișnuiți”. 

Ce verificăm?

Cu cât au crescut pensiile speciale față de pensiile medii normale.

Verificare

Casa Națională de Pensii publică, lunar, statistici cu privire la pensiile plătite din bugetul statului. În statistică apar și pensiile speciale, adică acele categorii de angajați care beneficiază, la pensionare, de legi specifice.

Am analizat datele și sinteza lor arată așa:

Observăm următoarele:

  • în august 2022 comparat cu ianuarie, pensiile magistraților au înregistrat cea mai mare creștere procentuală, de 4.42%. În bani, creșterea se traduce într-un adaos de aproape 900 de lei.
  • pensia normală a înregistrat o creștere de 5 lei, adică s-a mărit cu 0.28%

Ceea ce au vrut, probabil, să scoată în evidență Ionuț Moșteanu și Claudiu Năsui este o comparație între sumele nete cu care au crescut pensiile speciale și cele normale.

Totuși, creșterile de pensii nu se acordă, prin lege, în sumă fixă, ci în procent – este, deci, logic că o pensie mai mare va crește proporțional față de o pensie mai mică, atunci când este ajustată.

Concluzie

Afirmația deputatului Moșteanu este trunchiată. Nu pensiile speciale au crescut de 160 de ori mai mult ca cele normale, ci suma care s-a adăugat în urma indexărilor (procentuale) este de aproximativ 160 de ori mai mare, în perioada ianuarie 2021 – august 2022.

ETICHETE > / /

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.