Kelemen Hunor (UDMR)
„Undeva la 30-31 mai trebuie să fie gata acest document, așa cum a recomandat Comisia nu numai României, tuturor statelor membre, spunând că data de 30 aprilie este o dată orientativă”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 11.05.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV

Context

În 26 aprilie 2021, vicepremierul Kelemen Hunor a făcut mai multe comentarii referitoare la Planul Național de Redresare și Reziliență și a declarat:

„Undeva la 30-31 mai trebuie să fie gata acest document, așa cum a recomandat Comisia nu numai României, tuturor statelor membre, spunând că data de 30 aprilie este o dată orientativă”.

Ce verificăm?

Termenul recomandat de Comisia Europeană pentru depunerea PNNR-urilor și cum au respectat celelalte state din Uniune acest termen.

Verificare

Conform Comisiei Europene, termenul orientativ pentru notificarea planurilor era până în 30 aprilie 2021 inclusiv, dar cu mențiunea că acesta nu reprezintă un deadline, statele putând totuși să își prezinte planurile oficiale în orice moment, până la mijlocul anului 2022.

Situația statelor care au prezentat planul oficial Comisiei Europene în termenul prevăzut, arată așa:

  • Portugalia este primul stat care a prezentat planul oficial Comisiei Europene, în data de 22 aprilie 2021. Aceasta solicită 16 miliarde de euro, din care 13 miliarde de euro în subvenții.
  • Grecia a prezentat planul oficial în data de 28 aprilie 2021, solicitând un sprijin total de 30,5 miliarde de euro în cadrul RRF, 17,8 miliarde de euro în subvenții și 12,7 miliarde de euro în împrumuturi.
  • Germania a prezentat planul oficial tot în data de 28 aprilie 2021, prin care solicită 27,9 miliarde de euro. Contribuția financiară maximă în subvenții disponibile Germaniei, conform regulamentului, se ridică la 25,6 miliarde de euro, însă Comisia Europeană poate respinge unele dintre proiectele propuse în plan.
  • Slovacia și-a prezentat planul oficial în data de 29 aprilie 2021. Prin planul slovac, autoritățile solicită 6,6 miliarde de euro subvenții în cadrul RRF.
  • Franța se încadrează și ea în deadline-ul orientativ, prezentând planul oficial în data de 29 aprilie 2021. Aceasta a solicitat în total subvenții în valoare de 40,9 miliarde de euro.
  • Luxemburg și-a prezentat planul Comisiei Europene în data de 30 aprilie 2021, astfel încadrându-se în termenul orientativ. În cadrul planului, statul a solicitat o sumă totală de 93 de milioane de euro subvenții în cadrul RRF.
  • Spania a prezentat planul în 30 aprilie 2021, solicitând în total subvenții de 69,5 miliarde de euro.
  • Letonia și-a prezentat planul tot în 30 aprilie 2021, care a solicitat în total subvenții în valoare de 1,8 miliarde de euro în cadrul RRF.
  • Danemarca se alătură statelor care și-au prezentat planul pe 30 aprilie 2021, solicitând în total subvenții în valoare de 1,6 miliarde de euro.

State care au depășit termenul orientativ:

  • Belgia a prezentat planul oficial Comisiei Europene în data de 1 mai 2021, depășind termenul orientativ. Statul a cerut 5,9 miliarde de euro subvenții în cadrul RRF.
  • Slovenia a prezentat planul oficial tot în data de 1 mai 2021. În planul depus, autoritățile au solicitat o sumă totală de 2,5 miliarde de euro, cuprinzând 1,8 miliarde de euro subvenții și 700 milioane de euro împrumuturi.
  • Austria a prezentat planul oficial în aceeași zi cu statele anterior menționate, anume 1 mai 2021. Planul include măsuri în valoare totală de  4,5 miliarde de euro.
  • Italia, în planul său oficial, prezentat pe 1 mai 2021, solicită 191,5 miliarde de euro, cuprinzând 68,9 miliarde de euro subvenții și 122,6 miliarde de euro împrumuturi. Este cea mai mare sumă care i-ar reveni unui stat UE, prin mecanismul RRF.
  • Polonia a prezentat oficial planul în data de 3 mai 2021, așadar după termenul orientativ stabilit de Comisia Europeană. Polonia a solicitat, prin planul său, 23,9 miliarde de euro subvenții în cadrul RRF și 12,1 miliarde de euro în împrumuturi.

În rândul statelor care încă negociază forma finală a planului regăsim:

  • România – planul a fost adoptat de Guvern pe 7 aprilie 2021, care a solicitat însă, de la autoritățile europene, amânarea termenului de prezentare.
  • Croația a finalizat planul său de redresare, dar nu l-a trimis deocamdată Comisiei Europene pentru aprobarea finală. 
  • Ungaria a fost printre primele țări care și-a prezentat draftul de plan Comisiei Europene, însă acum se află în negocieri cu aceasta pentru unele schimbări legislative interne, susceptibile de a favoriza corupția. 
  • Finlanda a publicat, în data de 15 martie 2021, planul preliminar de de recuperare și reziliență, urmând să îl prezinte oficial Comisiei Europene în perioada următoare.
  • Cipru a anunțat în februarie că începe discuțiile cu Comisia Europeană, cu privire la planul european de redresare. Deocamdată, acesta nu este definitivat, însă este posibil să fie prezentat Cabinetului intern de miniștri în la mijlocul lunii mai.
  • Irlanda se află, de asemenea, în negocieri cu Comisia Europeană. Oficialii europeni sunt nemulțumiți de politica fiscală a Irlandei.
  • Cehia se află în negocieri cu Comisia Europeană, dar forma finală nu este așteptată înainte de mijlocul lunii mai.

Există și un grup de state care se află încă în lucru cu privire la măsurile pe care vor să le propună în planurile naționale:

  • Malta a ratat termenul orientativ la care trebuia să prezinte planul oficial Comisiei Europene, anunțând în data de 3 mai că se află în etapa finală a planificării modului de utilizare a fondurilor UE.
  • Estonia nu va mai primi o sumă considerabilă din partea UE, motivând că economia acesteia se descurcă foarte bine, oferindu-i astfel aproximativ 1,1 miliarde de euro. Astfel, Estonia nu se axează pe această sumă. Totuși, au fost elaborate câteva proiecte care ar urma să fie finanțate din fondul RRF.
  • Lituania a anunțat că va depăși termenul orientativ pentru a avea mai multe serii de negocieri, atât cu Comisia Europeană, cât și pe plan intern, oferind astfel o coordonare suplimentară a planului.
  • Olanda a trimis o informare oficială către Comisia Europeană prin care cere o derogare de la termenul orientativ, deoarece nu a reușit să elaboreze nici până în acest moment planul de recuperare. Țara a organizat alegeri generale, iar sarcina elaborării planului cade în seama guvernului proaspăt instalat, însă negocierile au fost un proces complicat.
  • Bulgaria, deși a publicat Planul național de redresare și durabilitate, nu l-a prezentat Comisiei Europene deoarece a decis să lase această sarcină pe seama noului guvern.
  • Suedia a anunțat că ia în considerare depășirea termenului orientativ, fiind încă în discuții la Ministerul Finanțelor pentru forma finală a planului.

Concluzie

Afirmația este parțial adevărată. Data de 30 aprilie 2021 nu este termenul limită pentru prezentarea Planului oficial de Redresare și Reziliență, dar este reperul dat tuturor statelor membre UE pentru prezentare, cu posibilitatea de a face asta în orice moment până în 2022. Data de 30 mai nu apare în recomandările Comisiei Europene, statele purtând negocieri individuale pentru prelungirea termenului de depunere.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.