Lia Olguța Vasilescu (PSD, primar Craiova)
„Și mie mi s-a solicitat de la Comisia Europeană creșterea vârstei de pensionare la 68 de ani. Am spus că e imposibil, deoarece România are o speranță de viață cu 8 ani sub media Uniunii Europene. Noi suntem la 74, Franța la 82, de exemplu”.
Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 07.01.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, a făcut următoarea afirmație pe data de 10 decembrie 2019: 

„Și mie mi s-a solicitat de la Comisia Europeană creșterea vârstei de pensionare la 68 de ani. Am spus că e imposibil, deoarece România are o speranță de viață cu 8 ani sub media Uniunii Europene. Noi suntem la 74, Franța la 82, de exemplu”.

Ce verificăm?

Dacă a existat vreo cerere de creșterea vârstei de pensionare la 68 de ani din partea Comisiei Europene.

Verificare

Lia Olguța Vasilescu a făcut afirmația după ce actualul premier a anunțat la începutul lunii trecute că vrea un proiect de lege prin care să repare „toate inechitățile” din sistemul public de pensii. Ludovic Orban a precizat ulterior că guvernul intenționează creșterea vârstei de pensionare doar pentru polițiști. 

Am întrebat Comisia Europeană dacă a adresat vreo cerere oficialilor români privind creșterea vârstei de pensionare la 68 de ani 

 

Răspunsul a fost negativ.

Comisia Europeană a recomandat României în 2017 și apoi în 2018 să facă demersuri pentru egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei.

 

Raportul de țară din 2019 reia aceeași problemă: 

„Legea pensiilor adoptată în decembrie 2018 va spori adecvarea pensiilor, dar și costurile bugetare. O serie de probleme structurale care afectează adecvarea pensiilor rămân nesoluționate. Vârsta medie efectivă de pensionare este apropiată de media UE. Cu toate acestea, deoarece vârsta de pensionare nu este aceeași pentru femei și pentru bărbați, iar femeile contribuie o perioadă mai scurtă, există un decalaj considerabil de pensii între bărbați și femei.”

 

Conform Casei Naționale de Pensii, vârsta standard de pensionare este acum de 61 de ani pentru femei (urmând să crească până la 63) și 65 pentru bărbați cu stagiul minim de cotizare de 15 ani, iar cel complet de 35 de ani. 

 

Un alt raport publicat de Comisia Europeană în 2019 arată că speranța de viață în România este printre cele mai scăzute la nivelul Uniunii Europene: 

Concluzie

Afirmațiile fostului ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu sunt false. Comisia Europeană susține că nu a cerut României să mărească vârsta de pensionare la 68 de ani, iar speranța de viață la noi în țară este de 75.3 ani, cu 5.6 ani mai mică decât media europeană.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.