Lia Olguța Vasilescu (PSD, primar Craiova)
”Ați vorbit aici despre deficitul la Fondul de Pensii. Păi când după 1989 nu a fost deficit la Fondul de Pensii?”
Parțial Fals
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 04.09.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpress

Context

În cadrul dezbaterilor parlamentare din cadrul ”Orei Premierului” din 4 septembrie 2016, Ministrul Lia Olguța Vasilescu a sugerat că deficitul fondului de pensii nu este un lucru nou, fiind o situație obișnuită încă din 1989. Aceasta s-a întrebat, astfel, retoric:

”Ați vorbit aici despre deficitul la Fondul de Pensii. Păi când după 1989 nu a fost deficit la Fondul de Pensii?”

 

Ce verificăm?

Verificăm dacă Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (din care se plătesc pensiile) a fost mereu pe deficit.


Verificare

 

Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat ar trebui, în teorie, să își acopere cheltuielile din contribuțiile sociale care se colectează la acesta.

Pentru că de câțiva ani aceste sume nu mai sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile care vin în principal din plata pensiilor, dar și din costurile de funcționare a sistemului, Bugetul Asigurărilor de Stat a primit, în mod constant, subvenții de la Bugetul de Stat.

Chiar și așa, bugetul din care sunt plătite pensiile a avut în ultimii ani, chiar și cu ajutorul dat de la Bugetul de Stat, un deficit semnificativ. Iată cum a evoluat execuția bugetului de asigurări sociale de stat, pe elemente de venituri și cheltuieli din 2006 până în 2016 și proiecția acestora pe 2017:

Concluzie

Afirmația Ministrului Lia Olguța Vasilescu este parțial falsă – deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat nu este neapărat o obișnuință.

Așa cum reiese din tabelul de mai sus, abia din 2008 încep să vină subvenții de la bugetul de stat pentru a acoperi deficitul fondului de pensii.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.