Liviu Dragnea (PSD)
Orice amânare a datei alegerilor micșorează sau — 11 decembrie — elimină posibilitatea ca în 2016 să se poată face bugetul pentru 2017. Asta înseamnă că nu poți să intri de la 1 ianuarie cu alocările bugetare pentru România.
Parțial Fals
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 29.08.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpres

Context

Afirmația a fost făcută duminică, 28 august 2016, în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire”, moderată de Radu Tudor la Antena 3. 

 

 

Ce verificăm?

Dacă amânarea datei alegerilor parlamentare - 11 decembrie - poate duce la posibilitatea ca, de la 1 ianuarie 2017, să nu existe alocări bugetare pentru România.

Verificare

Legea 500/2002 privind Finanțele publice reglementează modul în care este alcătuit bugetul de stat. Astfel, la art 35 avem un paragraf special care se referă la transmiterea proiectului de buget la Guvern şi Parlament în anii în care se organizează alegeri generale parlamentare în ultimele 3 luni ale anului, după cum urmează:

 

În cazul în care alegerile generale parlamentare sunt organizate în ultimele 3 luni ale anului, calendarul este următorul:

 

  1. a) Ministerul Finanţelor Publice, pe baza proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite şi a bugetului propriu, întocmeşte proiectele legilor bugetare şi proiectele bugetelor pe anul următor, pe care le depune la Guvern în termen de 15 zile de la învestirea noului Guvern, conform art. 103 din Constituţia României, republicată;

 

  1. b) după însuşirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare şi de buget, prevăzute la art. 35 alin. (1), acesta le supune spre adoptare Parlamentului cel mai târziu în 20 de zile de la învestire, fără a depăşi data de 31 decembrie a anului în curs.

 

Observăm că oricare ar fi data alegerilor parlamentare sau data de învestire a noul Guvern, acesta din urmă este obligat de lege să elaboreze și să supună spre adoptare Parlamentului proiectele legilor bugetare și de buget până la data de 31 decembrie a anului în curs. În cazul în care bugetul nu este aprobat de către Parlament, art 37 stabilește că

 

(1) Dacă legile bugetare nu au fost adoptate cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, Guvernul îndeplineşte sarcinile prevăzute în bugetul anului precedent, limitele lunare de cheltuieli neputând depăşi de regula 1/12 din prevederile bugetelor anului precedent, cu excepţia cazurilor deosebite, temeinic justificate de către ordonatorii principali de credite, sau, după caz, 1/12 din sumele propuse în proiectul de buget, în situaţia în care acestea sunt mai mici decât cele din anul precedent.

 

(2) Instituţiile publice şi acţiunile noi, aprobate în anul curent, dar care încep cu data de 1 ianuarie a anului bugetar următor, vor fi finanţate, până la aprobarea legii bugetare, în limita a 1/12 din prevederile acestora cuprinse în proiectul de buget.

De altfel, o situație similară a avut loc și cu ocazia alegerilor parlamentare din 2012. Bugetul pentru anul 2013 a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial din 22 februarie 2013.

 

 

Concluzie

Declarația lui Liviu Dragnea este parțial falsă. Amânarea datei alegerilor parlamentare poate micșora posibilitatea ca bugetul pe 2017 să fie alcătuit și aprobat în 2016, dar în cazul în care legile bugetare nu au fost adoptate cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, Guvernul îndeplineşte sarcinile prevăzute în bugetul anului precedent, la fel ca după alegerile parlamentare din 2012.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.