Liviu Dragnea (PSD)
Guvernul pregăteşte vânzarea unor pachete de acţiuni ale unor societăţi strategice de stat. Îi avertizez pe membrii Guvernului că n-au nici o legitimitate să facă asta.
Fals
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 16.10.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook Liviu Dragnea

Context

În ședința de guvern din 4 octombrie 2016, Guvernul  a probat un Memorandum prin care Ministerele Economiei, Energiei și Transporturilor vor prezenta un calendar de implementare a strategiilor de vânzare a unor pachete minoritare de acțiuni la mai multe companii de stat, precum Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Aeroporturi București sau Administrația Porturilor Maritime. Într-o postare pe contul personal de facebook, președintele PSD, Liviu Dragnea a făcut următoarea afirmație:

 

Ceea ce spuneam se întâmplă: pe ultima sută de metri, Guvernul pregăteşte vânzarea unor pachete de acţiuni ale unor societăţi strategice de stat. Îi avertizez pe membrii Guvernului că n-au nici o legitimitate să facă asta. Atenţie: sunt societăţi profitabile, perle. Bineînţeles, preşedintelui Iohannis nu-i pasă, el are probleme cu desemnarea de pe acum a viitorului prim-ministru. Vrea, probabil, pe cineva care să vândă şi restul acţiunilor.

Imagine postare Liviu Dragnea:

14570833_1167237020021710_4027228149058637284_o-1

Ce verificăm?

Dacă Guvernul are legitimitatea de a pregăti vânzarea unor pachete de acțiuni ale societăților numite.

Verificare

Guvernul României și-a asumat încă din anul 2013, prin ratificarea unui nou acord de tip stand-by cu Fondul Monetar Internațional, privatizarea unor pachete de acțiuni ale unor companii. Acordul a fost transmis de către Guvernul României către Parlament în 9 octombrie 2013 (în perioada în care prim-ministru era Victor Ponta și vice-prim ministru era Liviu Dragnea) și aprobat apoi prin Legea 361/2013, o lege care a fost votată de Camera Deputaților (pentru=249, contra=44, abtineri=40, nu au votat=2) și de Senat (nr. voturi: DA= 75 NU=1 AB=6).

 

La punctul 41 din Anexa I a Acordului privind companiile din domeniul energetic găsim propuneri de privatizare a companiilor în cauză și modul în care vor fi făcute acestea. Astfel:

 

Ne propunem, de asemenea, să vindem majoritatea portofoliului de societăţi din subordinea Ministerului Economiei şi să finalizăm următoarele 5 privatizări ale societăţilor energetice de stat pe perioada programului, vânzare ce va genera resurse pentru societăţi şi administraţie şi va susţine dezvoltarea pieţelor locale de capital. Pentru privatizările majoritare, pentru care căutăm investitori strategici, vom face acest lucru cu scopul de a atrage noi investiţii şi a asigura expertiză profesională pentru consolidarea viabilităţii operaţiunilor şi livrării serviciilor. Ne angajăm să nu divizăm şi/sau să nu fuzionăm societăţile sau activele societăţilor programate pentru oferte publice iniţiale (OPI), cu excepţia celor prevăzute în planul de reorganizare a Hidroelectrica sau conform celor specificate în continuare.

 

De asemenea, prin Legea 337/2013, s-a modificat Legea 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente și se), care spune că:

 

Art. 11.

 (1) Entităţile menţionate la art. 9 alin. (1) au obligaţia ca, până la data de 30 septembrie 2007, să iniţieze procedurile legale necesare pentru derularea de oferte publice iniţiale sau secundare de vânzare pentru pachete de acţiuni de minimum 5% emise de societăţile comerciale, societăţile naţionale şi companiile naţionale prevăzute în anexă, în vederea admiterii acţiunilor acestora la tranzacţionare în sisteme de tranzacţionare administrate de S.C. Bursa de Valori Bucureşti – S.A. Procedurile de admitere la tranzacţionare vor fi finalizate cel târziu la data de 31 decembrie 2014.

 

Lista entităților pentru care era, așadar, obligatorie vânzarea acțiunilor, cuprindea și obligația de tranzacționare pe bursă pentru CN Aeroporturi București și CN Administrația Porturilor Maritime(, pentru care nu s-a respectat nici măcar procentul minimal de 5%).

Și Legea 337/2013 a fost inițiată în mandatul de premier al lui Victor Ponta și de vice-premier al lui Liviu Dragnea. Legea a fost votată în camera decizională, Camera Deputaților, cu 239 voturi pentru, 75 contra și 2 abțineri.

 

Așadar și Legea 361/2013 și Legea 337/2013 au fost inițiate în mandatul de premier al lui Victor Ponta, secondat, ca vice-premier, de Liviu Dragnea. În cazul Legii 361/2013 scorul la vot în Parlament a fost, după cum arătam mai sus,  în Camera Deputaților de 249 voturi pentru, 44 voturi contra, 40 abțineri,  și în Senat  cu 75 de DA, 1 NU și  6 abțineri, iar în cazul Legii 337/2013 de 239 voturi pentru, 75 contra și 2 abțineri.

 

Concluzie

Afirmația lui Dragnea este falsă. Nu doar că Guvernul are legitimitatea să ia aceste măsuri, era chiar obligat de acte normative propuse de Guvernul condus de Ponta și însuși Dragnea și votate de Parlamentul în care majoritar este grupul PSD (la acel moment PSD făcea parte din USL și intrase în Parlament cu un scor de aproximativ 60%).

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.