Liviu Dragnea (PSD)
Noi (nr. PSD) n-am spus și nu vom spune că vom introduce o taxă nouă pentru că n-am introdus niciodată nicio taxă nouă.
Fals
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 27.10.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook Liviu Dragnea

Context

După votul din Camera Deputaților cu privire la propunerea legislativă privind eliminarea unor taxe precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, Liviu Dragnea, președintele PSD și unul din inițiatorii legii, a declarat:

Noi (nr. PSD) n-am spus și nu vom spune că vom introduce o taxă nouă pentru că n-am introdus niciodată nicio taxă nouă.

 

Ce verificăm?

Dacă PSD a introdus vreo taxă nouă.


Verificare

O verificare simplă a acestei afirmații s-ar putea limita la a ne aduce aminte de două taxe intens mediatizate și care au fost introduse în perioada în care premier era Victor Ponta (PSD) și vice-premier chiar Liviu Dragnea (PSD). Celebra ”taxă pe stâlp”, adică taxa pe construcții speciale, a fost introdusă prin OUG 102/2013 (și publicată în Monitorul Oficial în 15 noiembrie 2013). La fel de celebrul impozit pe bacșiș (retras la scurt timp) a fost introdus tot printr-o ordonanță de urgență (OUG 8/2015 publicată în Monitorul Oficial din 28 aprilie 2015).

Însă ne propunem să ne uităm inclusiv la taxele pe care propunerea legislativă a lui Liviu Dragnea le elimină.  

 

Proiectul de lege privind eliminarea unor taxe precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, despre care se spune că va conduce la eliminarea a 102 taxe, cuprinde 15 articole. În tabelul următor, am sintetizat cele 15 articole pe trei coloane: Prima coloană listează legea care se va modifica în vederea eliminării taxelor, a doua coloană cuprinde inițiatorul legii care a introdus taxa respectivă, iar a treia coloană privește modificarea specifică și precizări despre istoricul modificărilor.

Constatăm că PSD a inițiat de-a lungul timpului, fie că se afla în opoziție sau la putere, acte normative care au dus la introducerea de taxe.

Concluzie

Declarația lui Liviu Dragnea este falsă. PSD-ul a introdus taxe noi, cel mai recent exemplu fiind taxa privind cazierul fiscal, introdusă printr-o ordonanță de guvern în timpul mandatului lui Victor Ponta.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.