Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

13.12.2016

În România, prețul la pompă este cel mai mare din UE și aici vorbim de prețul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat.

Liviu Dragnea

PSD

Sursa afirmației: Hotnews

Fals

Context

Marți 13 decemrbie 2016, președintele PSD, Liviu Dragnea a făcut următoarea declarație de presă:

 

În România, prețul la pompă este cel mai mare din UE și aici vorbim de prețul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat.

 

Ce verificăm?

Dacă prețul carburanților fără taxe la pompă în România este cel mai mare din UE.

Verificare

Comisia Europeana monitorizează saptămânal prețurile la carburanți în tările din Uniunea Europeană. Astfel, conform buletinului Comisiei Europene privind prețul carburanților fără taxe, din 5 decembrie 2016, găsim:

carburant

În ceea ce privește benzina Euro 95, observăm că Spania, Olanda, Malta, Luxembourg, Italia, Germania, Danemarca și Cipru au prețuri mai mari.

În ceea ce privește motorina, avem prețuri mai mici ca în Slovacia, Spania, Suedia, Portugalia, Olanda, Luxembourg, Ungaria, Grecia, Germania, Finlanda, Estonia, Danemarca, Cipru și Austria.

În ceea ce privește gazul lichefiat, Suedia, Slovenia, Portugalia, Polonia, Olanda, Italia, Irlanda, Ungaria, Grecia, Franța, Danemarca, Cipru și Croația, au prețuri mai mari.

 

Concluzie

Declarația lui Liviu Dragnea este falsă. Prețul carburanților fără taxe la pompă, în țara noastră, nu este cel mai mare din UE.

Ultimele Fact Check-uri

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.