Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

16.09.2016

Stabilirea prețurilor, cerere formulată azi în petiția adresată Guvernului, nu este în atribuțiile Executivului, ci a Autorității de Supraveghere Financiară, care are cadrul legal să intervină.

Liviu Iolu

purtător de cuvânt Guvern

Sursa afirmației: Agerpres

Adevărat

Context

Declarația a fost făcută în contextul protestului organizat pe data de 15 septembrie 2016 de transportatori cu privire la polițele RCA.

 

Ce verificăm?

Care sunt atribuțiile Autorității de Supraveghere Financiară și dacă reglementarea polițelor RCA se află printre acestea.

Verificare

Regulamentul de organizare și funcționare al Autorității de Supraveghere Financiară precizează la art 2 că:

A.S.F. este autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanţată, care îşi exercită atribuţiile potrivit prevederilor legale.

 

De asemenea, la art 3 se specifică

(1) A.S.F. exercită atribuții de autorizare, reglementare, supraveghere și control asupra entităţilor prevăzute de O.U.G. nr. 93/2012.

(2) În îndeplinirea atribuţiilor sale, A.S.F., precum şi personalul acesteia, nu vor solicita sau primi instrucţiuni de orice natură de la nicio instituţie ori autoritate publică.

 

Entitățile prevăzute de O.U.G nr 93/2012 sunt prevăzute de art. 2, astfel încât observăm că:

(1) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, A.S.F. exercită atribuţii de autorizare, reglementare, supraveghere şi control asupra:

b) societăţilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, a societăţilor mutuale, denumite în continuare asigurători, respectiv reasigurători, precum şi a intermediarilor în asigurări, supravegherea asigurătorilor şi reasigurătorilor care îşi desfăşoară activitatea în sau din România, supravegherea activităţii intermediarilor în asigurări şi reasigurări, precum şi a altor activităţi în legătură cu acestea (…)

 

Concluzie

Declarația purtătorului de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, este adevărată. Dacă ar fi legiferat prețurile RCA, Guvernul ar fi încălcat autonomia ASF (ASF, ca și BNR, este autonomă tocmai pentru a fi în poziția de a lua decizii în mod neutru, bazate pe informațiile din piață, nu la presiunea partidelor sau a protestelor de stradă).

 

 

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.