Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
Paul Stănescu în primul rând face parte din frăția Teldrum. Dacă ne uităm în ce județe are contracte Teldrum, vedem că județul Olt este unul dintre județele în care Teldrum câștigă contracte cu nemiluita.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Transport
Data verificării: 18.10.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: News.ro

Context

Cu ocazia remanierii guvernamentale, Ludovic Orban a afirmat despre noul ministru de la Dezvoltare: ”Paul Stănescu în primul rând face parte din frăția Teldrum. Dacă ne uităm în ce județe are contracte Teldrum, vedem că județul Olt este unul dintre județele în care Teldrum câștigă contracte cu nemiluita.”

 

 

Ce verificăm?

Pentru că nu putem verifica dacă cineva face parte sau nu dintr-o ”frăție”, ne vom uita la care sunt județele în care Tel Drum câștigă contracte.

Verificare

Pentru a verifica declarația lui Ludovic Orban, ne-am uitat pe contractele de achiziții publice câștigate de Tel Drum în perioada 2007-2017.

 

Sursele folosite de noi sunt www.data.gov.ro (portalul de date deschise al Guvernului României) și www.e-licitatie.ro (portalul oficial de achiziții publice). Datele extrase sunt următoarele:

  • Am luat în calcul contractele de achiziții publice și acordurile cadru
  • Am luat în calcul contractele câștigate de Tel Drum individual, dar și pe cele câștigate în consorțiu cu alte firme (pentru că nu avem date disponibile privind care este împărțirea între asociați, în date sunt incluse sumele finale ale contractelor)
  • Nu am inclus contractele subsecvente, întrucât am dorit să ne uităm doar la sumele pe care le-ar putea câștiga Tel Drum, neavând la dispoziție date privind ce facturi au fost plătite efectiv (de altfel, declarația lui Ludovic Orban nu se referă la sume încasate de firmă, ci la contracte câștigate)

 

Am descoperit foarte multe lucruri interesante uitându-ne la aceste contracte. Și  pentru că am pierdut mult timp și energie încercând să facem curățenie prin ele, puteți accesa toate contractele câștigate de Tel Drum pe care le-am putut identifica în sursele oficiale pentru perioada 2007-2017 AICI.

 

Topul pe județe în funcție de valoarea totală a contractelor câștigate de Tel Drum, arată astfel:

 

Trebuie precizat că, dintre contractele semnate direct cu CNADNR (CNAIR, acum), majoritatea au ca obiect lucrări sau servicii care sunt contractate tot pentru județul Teleorman.

 

De aceea, dacă ne uităm la valoarea și numărul total al contractelor, într-adevăr județul Olt este al doilea după Teleorman, Tel Drum câștigând zece contracte direct în județ, cu o valoare de aproape 170 milioane de lei. Chiar și așa, comparând cu numărul de contracte (134) și cu valoarea acestora (peste 1.3 miliarde lei), nu putem spune că Tel Drum câștigă chiar contracte cu nemiluita.

 

Concluzie

Afirmația lui Ludovic Orban este parțial adevărată – într-adevăr, după Teleorman, firma Tel Drum pare să fi câștigat cele mai multe și mai bănoase contracte în județul Olt.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.