Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„Singura perioadă în care Compania de Autostrăzi punea pe site facturi, contracte, toate documentele, a fost pe vremea când eram eu ministru.”
Fals
Barometru Factual
Transport
Data verificării: 20.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: G4Media

Context

Ludovic Orban – premierul României și lider PNL – a făcut următoarea afirmație pe data de 27 octombrie 2019 cu privire la transparența instituțiilor guvernamentale:

„Singura perioadă în care Compania de Autostrăzi punea pe site facturi, contracte, toate documentele, a fost pe vremea când eram eu ministru.”

Ce verificăm?

Dacă singura perioadă în care Compania de Autostrăzi punea pe site documente este cea menționată de Ludovic Orban.

Verificare

Ludovic Orban, actualul premier al României, a fost ministru al Transporturilor în guvernul Tăriceanu în perioada 5 aprilie 2007- 22 decembrie 2008. 

Site-ul cnadnr.ro a fost înregistrat în octombrie 2008, cu două luni înainte ca mandatul lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor să se încheie.

În 2016,  Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. (CNADNR) a fost reorganizată în Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ocupându-se doar de „întreținerea, repararea, administrarea și exploatarea autostrăzilor, drumurilor, variantelor ocolitoare și altor elemente de infrastructură rutieră”.  

Pentru investiții, a fost creată Compania Națională de Investiții Rutiere S.A. (C.N.I.R.). 

Site-ul fostei companii de drumuri a fost preluat de CNAIR, iar în subdomeniul eAchizitii.cnadnr.ro  găsim achizițiile companiei pentru perioada 2016-2019 (finalizate sau în curs de finalizare). 

 

Mașina timpului

Pentru a afla cum a arătat un site în trecut, folosim waybackmachine.com–  o arhivă a internetului. Site-ul cnadnr.ro a fost salvat prima dată în 16 decembrie 2008. 

Pagina de Consultări Publice, aflată sub categoria „Transparență” are o primă salvare făcută abia în 25 decembrie 2008, dar pe ea putem vedea documentații și din septembrie 2007. Nu putem vedea când au fost mai exact urcate.

La categoria „Informaţii financiare” găsim: 

La capitolul „Achiziţii publice” avem câteva subcategorii.

Pe site-ul CNADNR de la vremea respectivă, „Media Corner” era o secțiune în lucru, însă, într-adevăr, la „Comunicate de Presă” se publica constant. Comunicate ca atare nu sunt salvate în arhivă, dar le putem vedea urcate începând cu ianuarie 2008.

În prezent, pe site-ul CNAIR putem găsi la capitolul Transparență, pe lângă Centralizatorul propriu de Achiziții Publice, și situațiile financiare ale companiei din 2012 până în prezent. 

Concluzie

Afirmația premierului Ludovic Orban este falsă. Acesta susține că singura perioadă în care au fost publicate documente pe site-ul companiei de drumuri a fost în mandatul lui de la Transporturi, însă este evident că regăsim documente de achiziții și în perioada 2016-2019. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.