Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„Culmea e că vine premierul și mă ceartă pe mine, președintele Camerei Deputaților, că nu grăbim adoptarea legii și că nu adoptăm măsurile, în condițiile în care ei, în Guvern, au stabilit că se aplică de la 1 septembrie 2022”.
Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 17.09.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: DC News

Context

Legea consumatorului vulnerabil este un act care protejează persoanele aflate în situații materiale și/sau sociale dificile și nu își pot asigura sursele de căldură. Necesitatea acesteia a fost dezbătută încă de acum 9 ani, de când a început liberalizarea pieței de energie în România. Florin Cîțu a declarat, la începutul lunii septembrie 2021, că vrea ca Guvernul să își asume răspunderea pe această lege, dacă Parlamentul nu o va adopta în timpul cel mai scurt. În răspuns, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a spus, pe 14 septembrie: „Proiectul de lege aprobat în ședința de guvern prevedea ca termenul de aplicare a legii să fie 1 septembrie 2022. Noi, în Parlament, am aplicat termenul și se aplică din iarna asta. Culmea e că vine premierul și mă ceartă pe mine, președintele Camerei Deputaților, că nu grăbim adoptarea legii și că nu adoptăm măsurile, în condițiile în care ei, în Guvern, au stabilit că se aplică de la 1 septembrie 2022”.

Ce verificăm?

Termenul de aplicare a legii privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil stabilit de Guvern și cel stabilit de Parlament.

Verificare

Proiectul de Lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost depus de Guvern la Parlament pe 25 martie 2021.

Proiectul presupunea stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurile de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice. 

După ce proiectul a fost adoptat de Senat, în 6 aprilie 2021, acesta a ajuns la Camera Deputaţilor pe 19 mai 2021. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul legii consumatorului vulnerabil pe 7 septembrie 2021. 

În forma depusă de Guvern la Parlament, legea trebuia să intre în vigoare la 1 septembrie 2022.

Potrivit proiectului în forma adoptată de Camera Deputaților însă, legea ar trebui să intre în vigoare la data de 1 noiembrie 2021.

Premierul Florin Cîţu declara, cu o zi înainte de aprobarea legii în Parlament, că este pregătit să îşi asume răspunderea pe acest proiect, în cazul în care Legislativul nu îl aprobă într-o săptămână. „În perioada următoare trebuie să aprobăm legea consumatorului vulnerabil şi vă spun că dacă Parlamentul României nu o aprobă într-o săptămână, voi cere în Biroul Politic Naţional al PNL să pot să-mi asum eu răspunderea, de la Guvern, pentru această lege, pentru că văd că se tot ţin BPR-uri (Biroul Politic Reunit al Parlamentului – n.r.)  pe la 11 noaptea, 12 noaptea, dar niciodată nu se ţin pentru legea consumatorului vulnerabil, se ţin pentru altceva”, a afirmat Florin Cîţu atunci.

În prezent, legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Concluzie

Afirmațiile președintelui Camerei Deputaților Ludovic Orban sunt adevărate. Proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil în forma aprobată de guvern prevedea ca termenul de aplicare a legii să fie 1 septembrie 2022. Camera Deputaților a decis ca termenul de aplicare a legii să fie 1 noiembrie 2021.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.