Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„Am făcut într-un an de guvernare în plină pandemie și criză economică mult mai mult decât alții în ani de guvernare în condiții normale [...] am crescut suprafața irigabilă cu peste 200.000 de hectare, suprafața irigată cu peste 60.000 de hectare [și] am acordat despăgubiri pentru secetă pentru o suprafață de peste 1.200.000 hectare [...]”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Agricultura
Data verificării: 29.08.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: comentarii Facebook

Context

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a povestit, în cadrul emisiunii Subiectiv de la Antena 3, că „[atunci] când desfaci pănușile și [iei] ciucalăul în mână, e temperatura atât de ridicată, aproape te încălzești”. Această explicație a fost considerată de multe persoane publice ca fiind hilară. Printre opiniile exprimate se numără și cea a lui Ludovic Orban, fost prim-ministru și actual deputat al Forței Dreptei. Acesta a publicat inițial o postare pe pagina sa de Facebook, în care face haz de ministrul Daea:

„Fermieri, uitați de secetă și prezentați ciocălăul la control, să vă numere Daea boabele! Evident, noaptea!… a minții!”

Mai apoi, a răspuns la mai multe comentarii, printre care a menționat efortul pe care l-a depus anul trecut pentru a ajuta fermierii și a depăși provocările secetei:

„Am făcut într-un an de guvernare în plină pandemie și criză economică mult mai mult decât alții în ani de guvernare în condiții normale […] am crescut suprafața irigabilă cu peste 200.000 de hectare, suprafața irigată cu peste 60.000 de hectare [și] am acordat despăgubiri pentru secetă pentru o suprafață de peste 1.200.000 hectare […].”

Ce verificăm?

Cu cât a crescut suprafața irigabilă și irigată anul trecut, cât și suprafața de hectare acoperită de ajutoarele oferite de guvernul Orban, în vara lui 2020.

Verificare

Factual.ro a solicitat de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale datele privind suprafața irigată, în perioada 2019-2021. Datele arată astfel:

Ministerul ne-a transmis că în 2019, într-adevăr, au fost acordate despăgubiri pentru „o suprafața calamitată de 1.120.540,40 ha”, aproape de numărul oferit de Victor Orban. Acesta nu este, însă, un lucru de laudă – suprafețele calamitate consumă bani de la bugetul de stat, nu invers. Dimpotrivă, este evident de dorit ca nicio cultură agricolă să nu fie calamitată.

Concluzie

Declarația lui Ludovic Orban este parțial adevărată. Conform datelor primite de la Ministerul Agriculturii și Dezvolătrii Rurale, suprafața pregătită pentru irigat („irigabilă”) a scăzut în vara lui 2020, când Victor Orban guverna, dar suprafața irigată cumulat s-a dublat în perioada respectivă. Cifra a scăzut în anul următor.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.