Marcel Boloș (PNL, ministrul Finanțelor)
„Avem al doilea cel mai complex PNRR, avem peste 500 de jaloane şi ţinte"
Trunchiat
Barometru Factual
Administratie
Data verificării: 30.03.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Prima News ( min. 05:15)

Context

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vorbit despre progresul celei de-a doua cereri de plată către Comisia Europeană, în vederea îndeplinirii jaloanelor PNRR, la emisiunea „Proiect de țară: România” de la PrimaNews, din 22 martie 2023. 

Acesta a sugerat că tocmai complexitatea planului e un obstacol în îndeplinirea jaloanelor și accesarea fondurilor europene: 

„ (…) trebuie să ținem cont de faptul că avem al doilea cel mai complex Plan Național de Redresare și Reziliență. Avem peste 500 de jaloane şi ţinte, 507 mai precis și din acest punct de vedere este unul dintre cele mai fărâmițate (…) Spania este cu cel mai mare număr de jaloane și ținte.(…) Sunt țări care au fost mai prudente “.

Ce verificăm?

Dacă avem al doilea cel mai complex PNRR și cum se compară progresul României cu țări cu o complexitate similară.

Verificare

Italia este țara cu cel mai complex PNRR, având 527 de jaloane și ținte de îndeplinit. Pe al doilea loc se află România, cu 507. 

Aprobarea primei cereri de plată pentru România a fost întârziată de Comisia Europeană, după ce aceasta a constatat că unul din jaloane nu era complet. Conform, art.20 al regulamentului PNRR, o cerere de plată trebuie să fie aprobată înainte de trimiterea următoarei. Astfel, a doua cerere de plată a fost trimisă de abia în decembrie. Astfel, România a încheiat anul 2022 cu 6,3 miliarde de euro în cont, destul cât să acopere numai o parte din investițiile din jaloane pentru 2023. 

Marcel Boloș, ministrul MIPE, și-a exprimat regretul pentru structura minuțioasă a jaloanelor: În abordările strategice, când ai un timp limitat la dispoziţie şi Comisia insistă să nu fie un mecanism definitiv, în astfel de situaţii nu îţi permiţi o puzderie de jaloane şi ţinte”.

În contrast, Italia, țara cu cel mai complex PNRR, a primit deja a doua plată, în septembrie 2022. În plus, conform Guvernului italian, a treia cerere de plată a fost trimisă la sfârșitul anului 2022, acoperind 55 de jaloane și aproximativ 22 de miliarde de euro. Aprobarea acesteia ar trebui să vină în cursul lunii aprilie. Un alt plan cu o complexitate similară îl are Spania, cu 416 jaloane și ținte. Și Spania a primit fondurile din a doua cerere, încă din iulie 2022, înainte ca România să primească până și prima tranșă de fonduri. Mai mult, în 23 martie, Spania a primit a treia tranșă de transferuri, în valoare de 7 miliarde de euro.

Concluzie

Afimația lui Marcel Boloș este trunchiată. Este adevărat că România are al doilea cel mai complex PNRR, dar uitându-ne la țările cu jaloane și ținte similare ca număr, observăm că nu aceasta este cauza plăților întârziate. Italia și Spania au primit deja a doua, respectiv a treia tranșă de bani, în timp ce România nu și-a rezolvat țintele și jaloanele la timp și are doar o tranșă primită. 

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.