Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
,,Autostrada Sibiu-Pitești - 3 din 5 loturi scoase la licitație în guvernarea PSD, pe un lot se lucrează efectiv de anul trecut”
Trunchiat
Barometru Factual
Transport
Data verificării: 22.07.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce premierul Orban si președintele Klaus Iohannis au prezentat Planul de Relansare Economică al Guvernului PNL, pe 1 iulie 2020, Marcel Ciolacu de la PSD a declarat printre altele, că: 

,,Autostrada Sibiu-Pitești – 3 din 5 loturi scoase la licitație în guvernarea PSD, pe un lot se lucrează efectiv de anul trecut”

Ce verificăm?

Când au fost scoase la licitație loturile autostrăzii Sibiu-Pitești și când au început lucrările

Verificare

Potrivit informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), au fost scoase la licitație următoarele loturi : 

  • Secțiunea 1 Sibiu – Boița și Secțiunea 2 Boița – Cornetu au fost publicate în SEAP pe 18 aprilie 2018. Valoarea estimată depășește 4 miliarde de lei.
  • Secțiunea 3 Cornetu – Tigveni a fost publicată în SEAP tot pe 18 aprilie 2018, într-un anunț separat. Valoarea estimată este de peste 4.7 miliarde lei.
  • Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș a fost publicată în SEAP pe 9 martie 2019. În momentul de față licitația se află în stadiul de evaluare financiară a ofertanților. Valoarea estimată este de peste 2 miliarde de lei
  • Secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești a fost publicată în SEAP pe  20 mai 2020. Valoarea contractului este de peste 1.7 miliarde de lei.

PSD a fost la guvernare ( cu mai mulți premieri) între ianuarie 2017 și 4 noiembrie 2019. 

Pe 9 iulie 2019 Asociația Pro Infrastructura scria pe Facebook ca ,,Autostrada A1 Sibiu-Pitești a început… pe hârtie deocamdată”. Asociația Pro Infrastructura a clarificat pentru Factual ce înseamnă acest lucru. Practic, se referă la lucrări de foraj pentru proiectul tehnic. Asociația a mai spus, de asemenea, că lucrările de foraj au început înainte de data la care a fost postat anunțul pe Facebook.

Pe 30 martie 2020, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunța ca a început construcția autostrăzii Sibiu-Pitești : 

“Astăzi, 30.03.2020, a început construcția primilor 13 km ai autostrăzii Sibiu – Pitești. Este vorba de lotul 1 al secțiunii 1, Sibiu – Boița. Pentru că este un proiect important pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din țara noastră, vom monitoriza cu mare atenție evoluția acestor lucrări, astfel încât calendarul de desfășurare să fie respectat cu strictețe. Am cerut întregii echipe care este implicată în dezvoltarea acestui amplu proiect să urmărească în mod riguros  evoluția și calitatea lucrărilor executate.”, a declarat Mariana Ioniță, Director General al CNAIR.

 

Concluzie

Declarația lui Marcel Ciolacu este trunchiată. Este adevărat că o parte din loturi ( patru nu trei) au fost scoase la licitație în timpul guvernării PSD, dar  la începutul anului 2019 au început doar lucrarile de foraj, iar turnarea efectivă a primilor 13 km de autostradă a fost anunțată abia pe 30 martie 2020. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.