Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Niciun municipiu reşedinţă de judeţ condus de un primar PSD nu a primit niciun ban.”
Fals
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 18.10.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV

Context

În 16 septembrie 2020, Marcel Ciolacu – președintele PSD  l-a acuzat pe Ludovic Orban, liderul PNL și premierul țării, că a direcționat banii din Fondul de rezervă al Guvernului pentru a cumpăra primari și parlamentari:

„Niciun municipiu reşedinţă de judeţ condus de un primar PSD nu a primit niciun ban. Noi nu vorbim de banii lui Orban, ai lui Iohannis sau despre România normală care ne-o tot promitea preşedintele Iohannis, ci vorbim de banii noştri, şi ai mei, şi ai dumneavoastră, pe care vremelnic îi gestionează premierul României, pe care, în loc să-i direcţioneze către adevăratele probleme ale românilor şi către priorităţile românilor, i-a folosit pentru a cumpăra primari sau parlamentari.”

Ce verificăm?

Dacă guvernul nu a direcționat bani către municipii reşedinţă de judeţ conduse de primari PSD.

Verificare

Conform legii, guvernul are la dispoziție două fonduri prin care poate acoperi cheltuieli neprevăzute: 

  1. Fondul de rezervă bugetară -se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe baza de hotărâri ale Guvernului, pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar
  2. Fondul de intervenție- se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe baza de hotărâri ale Guvernului, pentru finanțarea unor acțiuni urgente în vederea înlăturării efectelor unor calamități naturale și sprijinirii persoanelor fizice sinistrate.

Pentru că banii din Fondul de Intervenție se alocă de pe baza de hotărâri ale Guvernului, am verificat HG-urile emise în ultimele luni și ne-am uitat ce municipii – reședințe de județ au primit bani. 

Astfel, printr-o hotărâre de guvern din septembrie s-au alocat bani către mai multe primării din țară din fondul de rezervă. Printre ele:  

  • Primăria Municipiului Târgu Jiu-  reședință a județului Gorj- condusă la acea vreme de Florin Cârciumaru  – primar din partea PSD  a primit 2.800 mii de lei. 
  • Primăria Municipiului Focșani- reședință a județului Vrancea – condusă de Cristi Valentin Misăilă – primar PSD – a primit 4.500 mii de lei. 

În iulie a fost emisă o altă hotărâre de guvern prin care guvernul a alocat bani din fondul de intervenție pentru unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamităţile naturale. Au primit bani și: 

  • Primăria Municipiului Bistrița – reședință a județului Bistrița-Năsăud- condusă de  Ovidiu Teodor Crețu din partea PSD a primit 80 mii de lei.
  • Primăria Municipiul Târgu Jiu – reședință a județului Gorj (Florin Cârciumaru – primar PSD) a mai primit 7.000 mii de lei.

Concluzie

Afirmațiile președintelui PSD Marcel Ciolacu sunt false. Am identificat trei  primării de municipii reședință de județ, conduse de primari PSD, care au primit bani din fondurile de rezervă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.