Pe 8 aprilie 2021, Marcel Ciolacu- președintele PSD a scris Facebook, în contextul vizitei la o fabrică din județul Maramureș, în care se produc măști chirurgicale:
„Producătorii români nu numai că nu au primit niciun fel de ajutor, dar au fost și împiedicați să-și vândă marfa în afară. Decizia aberantă legată de exporturi, i-a legat practic de mâini și de picioare!”
Măsurile luate de autorități cu privire la exportul măștilor chirurgicale produse în România.
Pe 23 aprilie 2020, Ministerul Sănătății a emis Ordinul nr. 672/2020, care aproba lista cuprinzând dispozitivele medicale necesare pentru a asigura prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu SARS-CoV-2, a căror distribuție se suspendă temporar, precum și a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate pe piața națională. În această listă, conform anexei, erau cuprinse și măștile chirurgicale pentru personalul medical și pentru pacienți.
Practic, pe fondul izbucnirii pandemiei de COVID-19 pe teritoriul României, Ministerul Sănătății a decis să interzică orice export cu materiale și medicamente considerate indispensabile tratamentului împotriva COVID-19, pentru o perioadă de 6 luni. Ulterior, în luna octombrie, după expirarea termenului-limită, Ministerul Sănătății emite un nou ordin, care prelungește interdicția exportului cu încă 6 luni.
Cu toate acestea, art. 1, alin. (2) al ordinului emis în aprilie 2020 reglementează faptul că „se exceptează livrările în afara teritoriului României a dispozitivelor medicale fabricate în România către acei parteneri comerciali cu sediul în afara României cu care operatorul economic român are încheiat un contract de tip manufacturing sau lohn, dispozitivele medicale în tranzit, precum și livrările sub contract în cadrul unei achiziții publice comune lansate la nivelul Uniunii Europene.”
România nu este singurul stat care a ales să stopeze exportul de materiale sau medicamente esențiale pentru combaterea pandemiei de COVID-19. La începutul lunii aprilie 2020, Ministerul Apărării Naționale anunța că au fost achiziționate 100.000 de măști de protecție din Turcia. Ulterior, Turcia a oprit exportul de măști chirurgicale, conform datelor furnizate de Comisia Europeană.
TECHTEX, companie înființată în anul 2017, membră a Grupului TAPARO, este printre cei mai mari producători autohtoni de măști chirurgicale, cu o capacitate de producție de până la 50 de milioane de bucăți pe lună, începând cu august 2020. În luna februarie 2021, președintele Grupului TAPARO declara, pe site-ul oficial al companiei, faptul că, la acest moment, în baza parteneriatelor pe care compania le-a încheiat, 75% din produse se exportă în Germania, Franța, Israel, Austria și Marea Britanie.
Afirmațiile lui Marcel Ciolacu sunt false. Producătorii autohtoni au putut vinde în străinătate astfel de materiale sanitare, în baza unui contract sau a unei achiziții publice lansate la nivelul Uniunii Europene, în anumite condiții.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.