Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
"Cea mai mare migrație din Europa este a românilor".
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 27.05.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena3 (min. 02:30)

Context

În data de 16 mai 2021, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate: “Cea mai mare migrație din Europa este a românilor”.

Ce verificăm?

Rata migrațiilor din România, în comparație cu alte state europene.

Verificare

Departamentul Economic și de Afaceri Sociale din cadrul Organizației Națiunilor Unite a transmis o situație centralizată cu emigranții din statele lumii. Statistica este actualizată o dată la 5 ani, iar numărul de emigranți transmis este cel de la mijlocul anului respectiv. Astfel, datele arată faptul că, din România emigraseră 3.987.093 de persoane. Este cel mai mare număr de români plecați în străinătate, din 1990 încoace. Cifrele prezentate de ONU relevă că 976.732 de români au plecat din țară imediat după Revoluție, ajungându-se la 3.363.361 de emigranți, în 2015.

În Europa de Est, state cu un  număr mai mare de emigranți decât România sunt Federația Rusă (peste 10 milioane), Ucraina (6,1 milioane) și Polonia (peste 4,8 milioane). Marea Britanie are și ea peste 4,7 milioane de cetățeni care trăiesc în afara granițelor țării. Un raport al OECD, cei mai mulți britanici din diaspora trăiesc în alte țări vorbitoare de limba engleză, respectiv Statele Unite, Australia și Canada.

Organizația Internațională pentru Migrații a creat o hartă interactivă și un profil pentru fiecare țară, unde statisticile pentru România sunt calculate la o populație totală de 19,2 milioane de oameni. Astfel, procentul de emigranți din totalul de cetățeni români este de 20,8%. Prin comparație, țările care înregistrează, în cifre absolute, un număr mai mare de emigranți, au rate procentuale mai mici: Rusia are 7,4% din cetățeni plecați din țară, Ucraina 13,9%, iar Polonia, 12,6%. Rate mult mai mari înregistrează țările cu o populație mică – de exemplu, Albania are 1,3 milioane de emigranți, dintr-o populație totală de 2,9 milioane de cetățeni, ceea ce înseamnă un procent de 44,8%. Bulgaria are și ea 1,7 milioane de cetățeni plecați din țară, dintr-un total de 6,9 milioane, ceea ce reprezintă un procent de 24,6%. 

Potrivit unui raport al Uniunii Europene publicat în 2020, aproximativ jumătate din toți migranții intra-europeni au ales ca reședință Germania sau Marea Britanie (înainte de Brexit), urmate de Spania, Italia și Franța. În continuare, cele mai importante țări care trimit lucrători în UE sunt nominalizate în raport ca fiind România, Polonia, Italia, Portugalia și Bulgaria (pag. 12).

Figura de mai jos indică și rata de migranți din fiecare țară, respectiv statele de destinație:

Același raport specifică și că peste 50% dintre cei care s-au mutat în UE, în 2018, au fost români, polonezi, italieni și portughezi (pag. 21). Împreună au reprezentat 6,1 milioane de oameni. În timp ce rata migrației din România a crescut cu 7% față de 2017, din Polonia a scăzut cu 6%.

Concluzie

Afirmația lui Marcel Ciolacu este parțial adevărată. România este una dintre țările cu cel mai mare număr de migranți din Europa. E important de notat că există moduri diferite de a calcula asta, fie în valori absolute, fie procentuale, raportate la populația fiecărei țări.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.