Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Ei (n.r. guvernul PNL) au venit și au schimbat toți șefii de spital. Pe urmă, au venit cu starea de alertă (...). Era clar ceva organizat, o infracţiune bine pusă la punct şi cu un lanţ bine definit.”
Trunchiat
Barometru Factual
Data verificării: 05.07.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: News.ro

Context

După ce șeful Unifarm a fost pus sub control judiciar de către DNA, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că liberalii au schimbat managerii de spitale pentru a putea face achiziţii directe de la Unifarm și a declarat pe 23 iunie 2020 că: 

„Ei (guvernul PNL) au venit și au schimbat toți șefii de spital. Pe urmă, au venit cu starea de alertă (…). Era clar ceva organizat, o infracţiune bine pusă la punct şi cu un lanţ bine definit.”

Ce verificăm?

Dacă guvernul PNL a schimbat toți șefii de spitale.

Verificare

În timpul pandemiei de Covid-19 s-au produs mai multe schimbări la nivelul conducerii câtorva spitale de stat, dar în unele cazuri unii manageri de spitale au ales să-și dea demisia sau au fost înlocuiți din varii motive. 

 

De exemplu:

  1. După ce managerul Spitalului Județean Suceava Vasile Rîmbu a fost suspendat de către Consiliul Județean, noul manager Florin Filip și directorul medical Doina Ganea Motan au demisionat și ei de la conducere unității medicale la începutul lui aprilie 2020. Spitalul a fost preluat de o echipă de medici militari. Pe 14 mai 2020, cu o zi înainte să trebuiască să revină în fruntea unității, Vasile Rîmbu și-a anunțat demisia din funcția de manager al Spitalului Județean Suceava. 
  2. Managerul Silviu Didilescu și directorul medical Claudiu Antal au demisionat din fruntea Spitalului Județean Deva, care a fost unul din cele trei mari focare de coronavirus din România, în data de 7 aprilie 2020. Decizia a venit după ce sindicatul medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva a acuzat conducerea unităţii medicale de „abuzuri” în modul în care ar fi înţeles să gestioneze activitatea instituţiei şi programul de lucru al cadrelor medicale, în contextul epidemiei de Covid-19.
  3. La Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie din Brașov a fost schimbată conducerea prin decizia președintelui Consiliului Județean Brașov, „cu scopul de a eficientiza managementul unității medicale”. Managerul interimar al spitalului, Ioan-Alexandru Grigoriu, a fost înlocuit de Nicușor Florin Bîgiu, care a ocupat tot interimar funcția. Este unul dintre spitalele din care mai mulți angajați și-au depus demisiile de teama infectării cu coronavirus.
  4. Directorul Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, Adrian Danielescu, şi-a înaintat demisia în 22 iunie 2020, la doar o zi după vizita ministrului Sănătăţii la unitatea medicală suport COVID-19 din judeţul Buzău, pe motiv că nu a fost anunţat de vizita lui Nelu Tătaru, ulterior revenind însă asupra deciziei sale.
  5. Toader Mocanu și-a dat demisia de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț la începutul lunii aprilie 2020c motivând că are probleme de sănătate, după ce abia fusese numit în funcție pe 17 martie. Spitalul a suferit mai multe schimbări la nivelul conducerii în ultimele luni.
  6. La Spitalului Clinic Județean Sibiu, mandatul de manager a lui Cornel Benchea, care a ocupat această funcție din 2017, s-a încheiat pe 9 aprilie 2020. Cornel Benchea a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat din motive personale. Acesta a fost înlocuit de un nou manager, Liliana Coldea, fostă șefă a Spitalului CFR din Sibiu, pe care PSD a contestat-o.

În timpul pandemiei create de Covid-19 mai mulți medici, șefi de secții, asistente și-au dat demisiile în mai multe orașe din țară precum Sibiu, Arad, Timișoara, Câmpina, Orăștie sau Mioveni fie de teama infectării cu noul coronavirus fie din cauza proastei gestionări a crizei 

Concluzie

Afirmațiile președintelui interimar PSD Marcel Ciolacu sunt trunchiate. Nu toți șefii de spitale au fost schimbați, unii șefi aflați la conducerea spitalelor au ales să demisioneze. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.