Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„...în toate țările civilizate și cu economii mai dezvoltate decât România [există impozitare progresivă]. Mai sunt patru state care au rămas la cota unică în Europa (...)”.
Adevărat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 02.12.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi 24 (minutul 03:55)

Context

În condițiile în care PNL, PSD și UDMR purtau negocieri pentru formarea unei coaliții de guvernare și al unui program de guvernare, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a repus în discuție renunțarea la cota unică a impozitului pe venit și introducerea impozitării progresive, susținând că un astfel de sistem „ar arăta cum arată în restul Europei, în toate țările civilizate și cu economii mai dezvoltate decât România. Mai sunt patru state care au rămas la cota unică în Europa (…)”.

Ce verificăm?

În câte state membre ale Uniunii Europene, dar și în câte din celelalte 20 de țări europene care nu fac parte din Uniune, există cota unică de impozitare a veniturilor.

Verificare

În declarația sa, Marcel Ciolacu se referă la impozitul pe venit (‘personal income tax’), plătit de toate persoanele fizice și aplicat veniturilor provenite din, de exemplu, salarii, pensii, investiții, premii etc. Există două mari categorii de impozit pe venit: 

 • cota unică (‘flat tax’), prin care toate persoanele fizice sunt impozitate cu același procent, indiferent de venituri (de exemplu, la o cotă de impozitare de 10%, o persoană cu venituri de 1.000 de lei va plăti impozit 100 de lei, iar cineva care câștigă 10.000 de lei va plăti 1.000 de lei);
 • impozitare progresivă: cu cât cresc veniturile unei persoane, cu atât crește și cota de impozitare aplicată. Pentru a exemplifica, mai jos sunt cotele de impozitare pentru Belgia:
  Categorie venitCotă impozitare
  Venituri categoria 1: de la 0 la €13.44025%
  Venituri categoria 2:de la €13.441 la €23.72040%
  Venituri categoria 3:de la €23.721 la €41.06045%
  Venituri categoria 4:peste €41.06150%

   

Astfel, potrivit exemplului nostru, o persoană care are venituri de 26.000 de euro va plăti un impozit de 25% pentru primii €13.440, apoi 40% pentru diferența dintre categoria 1 și 2 și 45% pentru suma rămasă de la €23.721 până la cei €26.000.

În următorul tabel am inclus tipurile de impozit pe venit din statele membre UE, alături de o scurtă descriere, care include cotele de impozitare și, unde e cazul, pragul de venituri la care se aplică. Toate sumele sunt exprimate în euro; țările cu asterisc nu au adoptat încă moneda euro, în cazul lor am făcut conversia din moneda națională. 

După cum putem observa, statele UE care mai au cotă unică în prezent sunt Bulgaria, Estonia, Ungaria și România. Acestea par a fi și țările la care se referă Marcel Ciolacu în declarația sa. 

Totuși, este important de subliniat că țările din Vestul Europei nu au renunțat niciodată la impozitarea progresivă. Singurele sisteme economice care au adoptat, la un momentdat, cota unică de impozitare, sunt cele din estul Europei. Chiar și acestea (cu cele patru excepții menționate) au renunțat, însă, rând pe rând, în ultimul timp, la impozitul unitar.

În restul Europei, doar Armenia (23%), Belarus (13%), Georgia (20%), Republica Moldova (12%) și Ucraina (18%) mai au cote unice. Prin introducerea unor cote adiționale de impozitare, Albania a renunțat la acest sistem în 2014, Macedonia (de Nord) în 2019, Rusia în 2021

Concluzie

Afirmația lui Marcel Ciolacu este adevărată. În doar patru țări din Uniunea Europeană mai există cota unică de impozitare, tot mai multe state membre preferând impozitarea progresivă. Slovacia a renunțat la cota unică în 2013, Letonia în 2018, Lituania în 2019, Cehia în 2021.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.