Marian Oprișan (PSD)
„Şi la Focşani e sub media pe ţară (n.r. șomajul), ca să nu mai avem niciun fel de discuţii.”
Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 27.02.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Monitorul de Vrancea

Context

Marian Oprişan a fost reales președinte al PSD Vrancea 8 februarie 2020. În aceeași zi a vorbit despre motivele pentru care Vrancea și Moldova nu sunt la fel de dezvoltate precum alte regiuni ale țării și a afirmat: 

<<(…) E ușor sa vorbești și să spui că „în oraşul meu, care e pe graniţa de vest a ţării, nu există şomaj”. Şi la Focşani e sub media pe ţară, ca să nu mai avem niciun fel de discuţii.>>

Ce verificăm?

Dacă rata șomajului din Focșani este sub media ratei șomajului pe țară.

Verificare

Dateprivind rata șomajului găsim pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. 

La finalul anului 2019, în luna decembrie, datele arată că rata șomajului la nivel național  era de 2.97%, iar numărul total şomeri înregistraţi era de 257.865 persoane. 

*Rata șomajului este determinată prin raportarea numărului total al şomerilor la populaţia activă civilă de la 1.1.2019, publicată de Institutul Naţional de Statistică, potrivit explicațiilor Ministerului Muncii.

Potrivit aceleiași surse, la nivelul județului Vrancea erau 4.947 șomeri, reprezentând 3,64% din populație. 

Pentru datele de la nivelul orașului Focșani, am apelat la Institutul Național de Statistică care ne-a transmis că în decembrie 2019 erau 334 șomeri înregistrați și că ponderea șomerilor din totalul resurselor de muncă pentru municipiul Focșani este de 0,5%”. 

 

Concluzie

Afirmația lui Marian Oprișan este adevărată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.