Marius Budăi (PSD, deputat)
„O datorie cât jumătate din PIB-ul României!”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 24.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 2 aprilie 2021, Marius Constantin Budăi, deputat PSD, a scris pe Facebook: 

<<“Performanța” premierului dezertor Cîțu! O datorie cât jumătate din PIB-ul României! Cuvintele sunt de prisos! Priviți cifrele!>> și a publicat următoarea imagine

 

 

 

Ce verificăm?

Evoluția datoriei publice din România ca pondere din PIB-ul României.

Verificare

Datoria publică este definită în Ordonanța de urgență nr.64/2007 ca totalitatea obligațiilor de natura datoriei publice guvernamentale și locale. Datoria guvernamentală și cea locală sunt definite astfel:

  • datorie publică guvernamentală – totalitatea obligațiilor statului la un moment dat, provenind din finanțările rambursabile angajate pe baze contractuale sau garantate de Guvern prin Ministerul Economiei și Finanțelor, conform dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență;
  • datorie publică locală – totalitatea obligațiilor unităților administrativ-teritoriale, la un moment dat, provenind din finanțările rambursabile angajate pe baze contractuale sau garantate de către autoritățile administrației publice locale;

Evoluția datoriei publice este publicată lunar de Ministerul Finanțelor Publice. Pentru a compara cu valorile datoriei publice ca pondere din PIB din timpul premierilor care au condus Guvernul României în ultimii ani, verificăm pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice datoria administrației publice conform metodologiei UE:

  • noiembrie 2015, la începutul mandatului lui Dacian Cioloș, valoarea datoriei publice ca pondere din PIB era de 38,5%, iar la finalul mandatului său, în ianuarie 2017, era de 37,1 %.
  • iunie 2017, la începutul mandatului lui Mihai Tudose, valoarea datoriei publice ca pondere din PIB era de 38,1%, iar la finalul mandatului său, în ianuarie 2018, era de 34,2%.
  • ianuarie 2018, la începutul mandatului Vioricăi Dăncilă,  valoarea acesteia era de 34,2%, după cum am văzut mai sus și, la final, în noiembrie 2019, era de 37,1%.
  • noiembrie 2019, la începutul primului mandat al lui Ludovic Orban, valoarea datoriei publice ca pondere din PIB era de 37,1%  și, la finalul celui de-al doilea mandat, în decembrie 2020, valoarea acesteia era de 47,7%.
  • decembrie 2020, la începutul mandatului lui Florin Cîțu, datoria publică a României calculată ca pondere din PIB era de 47,7%, iar în ianuarie 2021, aceasta era de 47,8% și în februarie 2021 de 48%.

Evoluţia datoriei publice ca procent din PIB, la începutul şi finalul mandatului fiecăruia dintre ultimii cinci premieri ai Românie arată aşa:

 

Concluzie

Afirmația verificată este parțial adevărată. Este adevărat că în mandatul de premier al lui Florin Cîţu, datoria publică a ajuns la 48% din PIB, dar cea mai mare creştere a fost înregistrată în mandatul de premier al lui Ludovic Orban, când Florin Cîţu era ministrul de finanţe şi economia a fost afectată de măsurile luate pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.