Gabriela Firea (PSD, senator)
Una dintre priorităţile Municipalităţii o reprezintă siguranţa cetăţenilor, însă, în acest caz, PMB nu are pârghiile legale pentru a se implica în montarea scurturilor de siguranţă in staţiile Metrorex, întrucât această instituţie se află în administrarea Ministerului Transporturilor, şi nu a Municipalităţii.
Adevărat
Barometru Factual
Transport
Data verificării: 15.12.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: PMB

Context

În urma incidentului de la metrou, publicul a început să solicite autorităţiilor să ia măsuri suplimentare de siguranţă în staţii. Dacă Ministerul Transporturilor a dat asigurări că se va ocupa de acest lucru, Primăria Generală a Capitalei a emis un comunicat de presă în care precizează că, legal vorbind, nu se poate implica:

Ce verificăm?

Dacă Metrorex se află în administrarea Ministerului Transporturilor.

Verificare

Pentru a stabili care dintre instituţiile publice au pârghiile legale pentru a da curs solicitării cetăţenilor, am consultat HG 482/1999 privind înfiinţarea Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti “Metrorex” – S.A. Art. 1 alin. 3 are următorul conţinut:

(3) Metrorex este societate comercială pe acţiuni, iniţial cu capital integral de stat, desfăşoară în principal activităţi de interes public şi strategic şi se organizează şi funcţionează în subordinea Ministerului Transporturilor.

De altfel, am mai vorbit despre acest fapt chiar în clipul prin care am prezentat metoda Factual.

Suplimentar, precizăm că, deşi au existat discuţii despre preluarea Metrorex de către PMB, situaţia nu s-a schimbat, metroul rămânând în continuare în subordinea Ministerului Transporturilor.

Concluzie

Afirmaţia din comunicatul PMB este adevărată. Metrorex funcţionează în subordinea Ministerului Transporturilor, nu a Primăriei Municipiului Bucureşti.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.