Mihai Tudose (PSD, europarlamentar)
Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare (...) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc.
Fals
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 05.09.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpress

Context

În ideea creșterii nivelului accizei la carburant din toamna lui 2017, deși o supra-acciză introdusă anterior a fost eliminată în ianuarie 2017 prin prevederile Noului Cod Fiscal, premierul Mihai Tudose a făcut următoarea declarație:

 

Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare (…) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc.

 

Ce verificăm?

Care au fost efectele eliminării supra-accizei la carburant în prețul la pompă.

Verificare

 

Observăm astfel că atât introducerea supra-accizei la 1 aprilie 2014, cât și eliminarea ei la 1 ianuarie au adus modificări în prețul combustibilului la pompă.

Între decembrie 2016 și ianuarie 2017, atât Euro 95, cât și Diesel, au cunoscut o scădere a prețului la pompă de 8 eurocenți/L. În prezent, față de luna decembrie 2016, ultima lună în care supra-acciza era în vigoare, Euro 95 la pompă are o scădere de 12 eurocenți/L, iar Diesel o scădere de 14 eurocenți/L.  

 

În ceea ce privește celelalte fluctuații de preț din decursul ultimilor 3 ani, acestea pot fi puse pe seama evoluției prețului barilului de petrol. Observăm însă că, în momentele în care a fost introdusă sau eliminată supra-acciza, prețul barilului de petrol a rămas constant, ceea ce înseamnă că evoluția prețurilor la pompa s-a datorat în mod evident supra-accizei.

 

De asemenea, prețul la pompă în România mai este influențat și de alți factori precum cursul leu-dolar, însă în cazul de față supra-acciza a avut o influență mult mai mare asupra prețurilor la pompă.

 

 

Concluzie

Declarația lui Mihai Tudose este falsă. Eliminarea supra-accizei a dus la o scădere imediată a prețului combustibilului la pompă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.