Mihai Weber (PSD)
„România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește sprijinul acordat economiei, în pandemie.”
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 16.02.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Mihai Weber – deputat PSD – a făcut următoarea afirmație în 24 ianuarie 2021:

„România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește sprijinul acordat economiei, în pandemie.”

Ce verificăm?

Dacă România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește sprijinul acordat economiei în pandemie.

Verificare

Comisia Europeană ne-a transmis că cele mai recente estimări ale măsurilor de sprijin economic ale țărilor UE au fost publicate în evaluarea programelor de stabilitate și convergență din 2020.

De menționat este însă că acestea se bazează pe prognoza din primăvara anului trecut, iar estimările urmează să fie actualizate în această primăvară ca evaluare făcută de Comisia Europeană pe programelor de stabilitate și convergență pentru 2021.

Potrivit prognozei din primăvara anului trecut, doar Ungaria înregistra cifre mai mici privind sprijinul acordat economiei în pandemie decât România.

(tabelul 2.1, pagina 22)

Date mai recente se găsesc la Fondul Monetar Internațional, care a făcut o monitorizare a măsurilor fiscale luate de fiecare țară ca răspuns la pandemia generată de COVID-19.

Potrivit FMI, România a alocat până la finalul anului 2020, 5,6 miliarde de dolari pentru cheltuielile suplimentare (above the line measures- n.r) generate de COVID-19, dintre care 3 miliarde de dolari s-au dus spre sectorul de sănătate, iar restul de 2,6 pentru celelalte sectoare economice. Aceste costuri au însemnat 2,3% din PIB (1,2% pentru sănătate și 1,0% pentru celelalte). În raport cu celelalte state membre UE, România s-a situat într-adevăr printre ultimele poziții, dar nu pe ultimul loc (pag. 21-23):

Ca procent din PIB, Danemarca a cheltuit mai puțin decât România, țara noastră situându-se astfel pe penultima poziție. În ceea ce privește suma exprimată în miliarde de dolari, România s-a aflat pe locul 17 (de la cele mai multe alocări la cele mai puține – n.r) din cele 27 de state membre UE.

Concluzie

Afirmațiile deputatului PSD Mihai Weber sunt trunchiate. Estimările Comisiei Europene arată că Ungaria înregistra cifre mai mici privind sprijinul acordat economiei în pandemie decât România, însă acestea sunt statistici din prognoza făcută în primăvara anului trecut, noile date urmând să apară în primăvara acestui an. Datele Fondului Monetar internațional arată că România se află pe penultimul loc în ceea ce privește procentul din PIB alocat pentru pandemia de COVID-19 și pe locul 17 din 27 în Uniunea Europeană.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.