Mircea Titus Dobre (PRO România)
„Ministrul Economiei, interpretând cu 'maxim profesionalism' datele de la Institutul Naţional de Statistică: sosirile turiştilor în unităţile de profil din România au scăzut cu 44,4% în iulie, iar înnoptările cu 44,7%”
Adevărat
Barometru Factual
Turism
Data verificării: 16.09.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Camera Deputaților

Context

În 2 septembrie 2020, după ce Institutul Național de Statistică a publicat date privind situația turismului, Virgil Popescu- ministrul Economiei  a declarat că: 

„Eu vă spun că în această vară cred că turismul intern a fost la cele mai ridicate cote. Pe litoral este absolut plin, la munte e plin, în nordul Moldovei e plin, în Maramureş e plin, pe Clisura Dunării nu găseşti loc să rezervi nici în septembrie. Cred că foarte mulţi turişti români au preferat din motive de siguranţă probabil şi de sănătate să îşi petreacă vacanţele în România. De aceea cred că pe perioada aceasta de vară nu putem vorbi în turism de pierderi mari. Evident dacă adunăm din urmă per total ieşim în pierdere, dar a fost recuperată în perioada de vară o foarte mare parte din pierdere. Aştept cu foarte mare interes comunicarea statisticii aferentă lunii august ca să vedem exact unde ne vom situa.(…) Eu cred că turismul intern în această perioadă de vară, probabil iulie, august şi cred că şi septembrie, va avea încasări mai mari decât în perioada similară a anului trecut”

La câteva zile distanță, pe 5 septembrie 2020,  deputatul Mircea Dobre, îl critică pe actualul ministru că a interpretat greșit datele: 

„Ministrul Economiei, interpretând cu “maxim profesionalism” datele de la Institutul Naţional de Statistică: sosirile turiştilor în unităţile de profil din România au scăzut cu 44,4% în iulie, iar înnoptările cu 44,7%”

Ce verificăm?

Dacă sosirile turiștilor în unitățile de profil din România au scăzut cu 44,4%, iar înnoptările cu 44,7% în luna iulie, față aceeași perioadă a anului trecut.

Verificare

În 2 septembrie 2020, Institutul Național de Statistică a publicat situația turismului din România în pentru luna iulie 2020. Datele arată astfel:

Concluzie

Afirmațiile făcute de Mircea Dobre sunt adevărate, iar cele făcute de Virgil Popescu sunt false. Conform datelor oficiale, sosirile și înnoptările au scăzut cu 44,4% și cu respectiv 44,7% în iulie 2020 față de aceeași lună a anului trecut.  

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.