Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

31.05.2022

„La acest moment absorbția fondurilor din exercițiul financiar 2014-2020 este de 60%. Au mai rămas 14 miliarde de euro de atras/cheltuit până la finalul anului viitor".

Mirela Elena Adomnicăi

Sursa afirmației: Facebook

Trunchiat

Context

Deputata Mirela Elena Adomnicăi a scris pe Facebook, în 10 mai 2022, referindu-se la fondurile structurale ale Uniunii Europene și rata de absorbție a României: 

„La acest moment absorbția fondurilor din exercițiul financiar 2014-2020 este de 60%. Au mai rămas 14 miliarde de euro de atras/cheltuit până la finalul anului viitor”.

Ce verificăm?

Care este rata de absorbție a României din fondurile europene aferente cadrului financiar 2014-2020 și care este suma pe care România o mai poate atrage.

Verificare

Conform datelor Comisiei Europene, România are o rată de absorbție de aprox. 55%. Din cele 35 de mld. de euro planificate prin Cadrul Financiar Multianual (fonduri nerambursabile), România a atras 21,3 mld. de euro.

Cea mai mare rată de absorbție este înregistrată la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, singurul la care România este peste rata europeană de absorbție (de 64%),  cu o rată națională de 67%. La toate celelalte capitole, cât și la media totală, România se află în continuare sub media ratei de absorbție UE.

Țările cu cea mai mare rată de absorbție sunt Lituania (82%), Polonia și Ungaria (ambele cu 78%). La polul opus se situează Spania (43%), Italia (52%) și Slovacia (53%). România este pe locul patru de la urmă, cu o rată de 55%, așa cum arată datele UE.

Concluzie

Afirmația deputatei Adomnicăi este trunchiată. România are o rată de absorbție de 61% și mai poate accesa un total de aproape 14 mld. de euro. Totuși, Mirela Adomnicăi nu menționează că țara noastră se află printre ultimele din Europa, la acest capitol.

Ultimele Fact Check-uri

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.