Mirela Furtună (PSD, deputat)
„Ministrul Petre Daea a reușit să convingă Comisia Europeană să permită plata unui avans mai mare pentru fermier, respectiv 70% din sumele cuvenite (față de 50% în anul anterior)".
Trunchiat
Barometru Factual
Agricultura
Data verificării: 20.01.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Deputata Mirela Furtună anunță rezultatul pozitiv în urma acordului Comisiei Europene de a acorda suma de un miliard de euro, subvenții pentru fermierii români. Banii reprezintă decontul pentru sumele plătite de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în octombrie 2022. În postarea prin care face acest anunț, parlamentara îl laudă pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru meritele pe care le-ar fi avut în acest caz.

Ce verificăm?

Verificăm care a fost contribuția ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în acordarea a 70% din avansul alocat fermierilor din România.

Verificare

Plățile la care face referire Mirela Furtună au fost realizate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începând cu data de 16 octombrie, pe baza Hotărârii nr. 1209/2022. Banii, adică aproape 1,25 milioane de euro, au provenit de la Uniunea Europeană, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) şi cofinanțare de la Bugetul Național.

Actul normativ emis de Guvern este adoptat pe baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/1.352 al Comisiei Europene. CE a adoptat acest regulament în august 2022 și, practic, oferă o excepție de la regula acordării unei subvenții de doar 50%, prevăzute prin Regulamentul de bază al politicilor agricole și care datează din 2013.

În fapt, această excepție este similară cu cea oferită anul trecut și motivată, de Comisia Europeană, prin necesitatea contracarării efectelor crizei economice asupra fermierilor, în urma pandemiei de Covid19.

Ca atare, ministrul Petre Daea nu a avut nicio contribuție în deciderea acestui cuantum.

Fondurile principale pe care le utilizează APIA pentru plata acestor subvenții sunt Fondul European de Garantare Agricolă și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Aceste fonduri sunt principalele mecanisme financiare prin care Comisia Europeană asigură îndeplinirea obiectivelor Politicii Agricole Comune în Cadrul Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027. 

Sumele alocate pentru statele membre reprezintă un proces amplu de negociere între statele membre și Comisia Europeană, care vizează o strategie pe termen lung

Chiar dacă execuția fondurilor europene ține de autoritățile statelor membre, această decizie este direct legată de strategia Politicii Agricole Comune pe termen lung și are nevoie de consultări periodice cu reprezentanți ai Comisiei Europene. Ca atare, deși putem spune că Ministerul Agriculturii, prin APIA, a decis acordarea subvenției de 70%, aceasta nu este decât punerea în aplicare a unui regulament european pre-existent.

În legătură cu cea de-a doua parte a afirmației, deputata Mihaela Furtună compară rezultatele din 2022 cu cele din 2021: “respectiv 70% din sumele cuvenite (față de 50% în anul anterior)”. Și această afirmație este falsă. APIA a anunțat, în noiembrie 2021, finalul Campaniei de plăți, tot cu pragul de 70% în cazul plăților directe. Așa cum am arătat mai sus, pragul fusese deja decis prin derogare de la regulamentul de bază, de către Comisia Europeană. 

*Foto copertă: Facebook / Petre Daea

Concluzie

Declarațiile Mirelei Furtună sunt trunchiate. Deși fermierii primesc subvențiile în baza unei hotărâri de Guvern, la decizia Ministerului Agriculturii, totuși regulamentele pe baza cărora sunt oferiți acești bani sunt adoptate de Comisia Europeană. În plus, este fals că, anul acesta, fermierii au primit mai mulți bani față de anul trecut.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.