Nicolae Ciucă (PNL, fost premier)
„Este pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie”.
Fals
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 21.12.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpres

Context

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, în 14 decembrie 2022, după ședința parlamentară în cadrul căreia a fost adoptat proiectul bugetului de stat pe anul 2023, că este pentru prima dată când România are un buget aprobat înainte de finalul anului în curs.

„Vă mulţumesc pentru efortul pe care l-aţi făcut ca în această perioadă să reuşim să avem bugetul aprobat. Este pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie. Vreau să vă spun că este un buget realist, echilibrat, care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei. Vom continua să ne focalizăm atenţia pe tot ce poate să însemne susţinerea mediului de afaceri, investiţii, protejarea cetăţenilor, protejarea cetăţenilor vulnerabili. Vă doresc succes în continuare şi sărbători fericite tuturor”, a declarat Nicolae Ciucă, înainte de supunerea la vot a legii bugetare.

Legea bugetului de stat pentru anul 2023 a fost adoptată în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, în 14 decembrie. Au fost înregistrate 251 de voturi „pentru”, 115 „împotrivă” şi trei abţineri.

Ce verificăm?

De câte ori, în ultimii 15 ani, proiectul Legii bugetului de stat a fost adoptat înainte de jumătatea lunii decembrie a anului premergător celui vizat de alocările bugetare.

Verificare

Legea finanțelor publice (500/2002) prevede condițiile în care se elaborează și aprobă bugetul de stat. La art. 35, este prevăzut termenul până la care proiectul trebuie depus spre aprobare:

„(4) După însușirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare și de buget, prevăzute la alin. (3^1), acesta le supune spre adoptare Parlamentului, cel mai târziu până la data de 15 noiembrie a fiecărui an”.

În ultimii 15 ani, în Parlamentul României s-au schimbat 11 guverne. Niciunul dintre acestea NU a respectat termenul legal.

 

Guvernul Tăriceanu II

În ședința comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 18 decembrie 2007 au început dezbaterile asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2008. Proiectul a fost adoptat în data de 20 decembrie.

 

Guvernul Boc I

Dezbaterile pentru bugetul pentru anul 2009 au început abia în 17 februarie 2009, iar legea a fost adoptată în 20 februarie 2009, cu aproape două luni după începerea exercițiului bugetar. 

 

Guvernul Boc I

Bugetul de stat pentru anul 2010 a fost dezbătut în prima ședință care a avut loc în anul respectiv, în data de 11 ianuarie, iar în 14 ianuarie, proiectul legislativ a fost adoptat. 

 

Guvernul Boc II

La sfârșitul anului 2010, în ședința care s-a ținut în data de 20 decembrie, au început dezbaterile asupra bugetului pentru anul 2011. Adoptarea proiectului a avut loc în data de 22 decembrie.

 

Guvernul Boc II

La sfârșitul anului 2011, în ședința din 12 decembrie, au început dezbaterile asupra Legii bugetului de stat pe anul 2012. Parlamentarii și-au exprimat votul final în data de 15 decembrie

 

Guvernul Victor Ponta I

Dezbaterile asupra proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2013 au început în data 5 februarie a anului în curs, iar adoptarea lui a avut loc în data de 7 februarie

 

Guvernul Victor Ponta II

Dezbaterile asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2014 au început în 3 decembrie 2013. Adoptarea lui a avut loc în 4 decembrie. Este cea mai timpurie aprobare de buget din ultimii 15 ani.

 

Guvernul Victor Ponta II

Bugetul pentru anul 2015 a fost dezbătut în data de 19 decembrie 2014. Discuțiile au continuat și în ziua următoare, când a fost adoptat.

 

Guvernul Cioloș

Prima dezbatere asupra Legii bugetului de stat pe anul 2016 a avut loc în data de 14 decembrie 2015, însă proiectul a fost retrimis la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului şi la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor. Stenograma ședinței respective poate fi accesată aici. În ziua următoare au continuat dezbaterile și adoptarea lui a avut loc în data de 16 decembrie.

 

Guvernul Mihai Tudose

Proiectul de lege pentru Legea bugetului de stat aferent anului 2017 a fost dezbătut, pentru prima oară, în data de 6 februarie a anului respectiv, iar adoptarea lui a avut loc în ziua următoare.

 

Guvernul Mihai Tudose

Dezbaterile asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2018 au început în data de 18 decembrie 2017, iar adoptarea lui a avut loc în 22 decembrie.

 

Guvernul Dăncilă

În 13 februarie 2019 au început dezbaterile asupra bugetului de stat pentru anul în curs, iar adoptarea a avut loc în 15 februarie.

 

Guvernul Orban I

În 23 decembrie 2019, guvernul și-a asumat răspunderea pentru Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2020. Stenograma ședinței poate fi accesată aici, iar intervenția video a lui Ludovic Orban poate fi urmărită aici.

 

Guvernul Cîțu

În 1 martie 2021, au început dezbaterile pentru bugetul aferent anului în curs. Adoptarea lui a avut loc 2 martie. Este cea mai tardivă aprobare de buget din ultimii 15 ani. Vine, totuși, după anul pandemic 2020, când bugetul a suferit efectele restricțiilor.

 

Guvernul Ciucă

Dezbaterile pentru bugetul aferent anului 2022 au început în data de 22 decembrie 2021, iar adoptarea lui a avut loc după o zi.

În declarația verificată, Nicolae Ciucă laudă adoptarea bugetului ”înainte de jumătatea lunii decembrie”, însă vorbim despre doar o zi calendaristică (14 decembrie). Dacă luăm în considerare numai ultimii 15 ani, Legea bugetului de stat a mai fost adoptată înainte de jumătatea lunii decembrie în anul 2013, de către guvernul Ponta II. 

Apoi, guvernul Boc II (în 2011) a adoptat bugetul chiar la jumătate lunii, în 15 decembrie (doar o zi diferență față de 14 decembrie, data adoptării bugetului pe 2023), iar guvernul Cioloș (în 2015) l-a adoptat în 16 decembrie (două zile diferență față de data de referință din declarația verificată). Considerăm aceste diferențe nesemnificative.

Tot înainte de finalul anului au fost adoptate bugetele pe anii 2008, 2011, 2015, 2018, 2020 și 2022.

Totodată, reperul luat de Nicolae Ciucă, jumătatea lunii decembrie, este irelevant. Potrivit legii, termenul este 15 noiembrie, termen care nu a fost respectat de ultimele guverne și nici de executivul condus de Nicolae Ciucă.

Concluzie

Afirmația premierului României, Nicolae Ciucă, este falsă

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.