Nicolae Georgescu (PSD, deputat)
„În plină pandemie, Guvernul şi-a bătut joc de persoanele cu handicap, de programatori şi de constructori! (...) categoriile de angajaţi menţionate mai sus au fost puse să plătească impozit pe şomajul tehnic, deşi Codul Fiscal le acorda scutiri.”
Adevărat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 29.06.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Camera Deputaților

Context

În 2 iunie 2020, în contextul discuțiilor despre relansarea economiei, deputatul PSD Nicolae Georgescu a afirmat: 

„În plină pandemie, Guvernul şi-a bătut joc de persoanele cu handicap, de programatori şi de constructori! (…) categoriile de angajaţi menţionate mai sus au fost puse să plătească impozit pe şomajul tehnic, deşi Codul Fiscal le acorda scutiri.”

Ce verificăm?

Dacă persoanele cu handicap, programatorii și constructorii trebuie să plătească impozite în urma modificărilor Codului Fiscal aduse de Guvernul PNL. 

Verificare

Guvernul a publicat pe 18 martie 2020 O.U.G. 30/2020 prin care a stabilit indemnizaţia de şomaj tehnic la 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe ţară, această indemnizație fiind impozitată conform Codului Fiscal în vigoare. 

Aproape o lună mai târziu, în 9 aprilie 2020, Guvernul publică O.U.G. 48/2020 prin care a anulat scutirea de impozite pentru indemnizația de șomaj tehnic prevăzută la articolele 60, 138^1 și 154 lit. r) din Codul Fiscal. Important de menționat este că aceste modificări se aplică doar începând cu luna aprilie 2020. 

Articolele modificate de această ordonanță prevăd următoarele scutiri de impozite: 

Prin Articolul 60 era prevăzută scutirea impozitului pe venit pentru următoarele categorii de angajați: 

  1. Persoanele cu handicap grav;
  2. Persoanele care lucrează în domeniul IT;
  3. Persoanele care lucrează în domeniul cercetării și dezvoltării;
  4. Persoanele cu contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfășoară activități sezoniere; 
  5. Persoanele care lucrează în construcții.

Prin Articolul 138^1 era prevăzută scutirea contribuției la fondul de pensii private pentru persoanele care lucrează în construcții.  

Prin Articolul 154 lit. r) era prevăzută scutirea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care lucrează în sectorul de construcții.

Concluzie

Afirmațiile făcute de Nicolae Georgescu sunt adevărate. Codul Fiscal prevedea scutirea impozitării indemnizației de șomaj tehnic. Apoi, în 9 aprilie 2020, Guvernul Orban a decis prin ordonanță de urgență ca persoanele cu handicap grav, programatorii, cercetătorii, angajații sezonieri și constructorii să nu mai fie scutiți de acest impozit. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.