Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

28.11.2020

„Rețeaua de transport, în special rețeaua principală de transport a agentului termic este de trei ori mai proastă decât acum trei ani, indicatorul fiind cantitatea de apă care se pierde.”

Nicușor Dan

independent, Primarul General al Municipiului București

Sursa afirmației: B1 TV

Adevărat

Context

Primarul Capitalei Nicușor Dan a făcut următoarea afirmație în 18 noiembrie 2020 cu privire la situația rețelei de termoficare din București:

„Rețeaua de transport, în special rețeaua principală de transport a agentului termic este de trei ori mai proastă decât acum trei ani, indicatorul fiind cantitatea de apă care se pierde.”

Ce verificăm?

Dacă rețeaua principală de transport a agentului termic este de trei ori mai proastă decât acum trei ani.

Verificare

Într-un comunicat de presă din 16 septembrie 2020, ELCEN -cel mai mare producător de energie termică din România a precizat că

„din cauza stării tehnice critice a reţelei de termoficare aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, se înregistrează pierderi mari pe traseu”.

În 2020 pierderile de apă fierbinte au ajuns la 2.200 de tone pe oră. Potrivit companiei, în 2016 s-au înregistrat pierderi ede 700-800 de tone pe oră, iar în 2019 au crescut la 1.200 de tone pe oră. 

În 2019, de la începutul sezonului rece „deși a fost o iarnă extrem de blândă, (…) cea mai călduroasă din istorie pentru Europa” pierderile au urcat la peste 2000t/h.

Anul acesta, înaugust au fost înregistrate pierderi de 1700 t/h, în septembrie urcând la 2200 t/h, a explicat ELCEN în comunicatul transmis. 

Concluzie

Afirmațiile primarului general al Capitalei Nicușor Dan sunt adevărate, cu precizarea că se pierde de trei ori mai multă apă prin rețeaua de termoficare ca acum patru ani.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.