Nicușor Dan (independent, Primarul General al Municipiului București)
„Niciodată nu vor fi plătite sumele astea! Ei (n.r. - Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București) au fost obligați să pună în buget acele sume, care rezultă dintr-un studiu de fezabilitate pe care l-am moștenit din vechea administrație. Fiți convinși că în momentul în care vom face achizițiile, vom vedea prețurile de pe piață”.
Imposibil de verificat
Barometru Factual
Administratie
Data verificării: 24.02.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook (minutul 3:24)

Context

În 17 ianuarie 2023, Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan, a ținut o conferință de presă în zona Ferentari unde a fost pus în funcțiune un nou tronson de magistrală de termoficare reabilitat de Compania Energetică.

 

În cadrul conferinței, un reporter l-a întrebat pe Nicușor Dan: 

Legat de buget, ALPAB (Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București) a propus o sumă destul de mare legat de achiziționarea de bănci și coșuri de gunoi, cu 700 de euro o bancă, 600 de euro un coș de gunoi. Vi se par niște sume realiste?”

Primarul Capitalei a reacționat:

Niciodată nu vor fi plătite sumele astea! Ei (ALPAB) au fost obligați să pună în buget acele sume, care rezultă dintr-un studiu de fezabilitate pe care l-am moștenit din vechea administrație. Fiți convinși că în momentul în care vom face achizițiile, vom vedea prețurile de pe piață”Ce verificăm?

Dacă există un studiu de fezabilitate în baza căruia angajații Administrației Lacuri Parcuri și Agrement București au calculat achiziția de mobilier stradal.

Verificare

Pe site-ul Primăriei Capitalei a fost publicat proiectul de buget al instituției pentru anul 2023 pentru a fi supus consultării publice. Procedura s-a încheiat în data de 27 ianuarie 2023.

Documentul este împărțit în mai multe subcapitole, fiind detaliat pe bugetele instituțiilor din cadrul Primăriei Capitalei.

Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti a bugetat (p.4) că în cursul acestui an ar urma să cumpere 1.500 de bănci de grădină cu suma de 5.355.000 lei și 1.500 de coșuri de gunoi cu suma de 4.463.000 lei. Sursa de finanțare pentru aceste achiziții ar urma să provină de pe urma a două linii de creditare ale administrației: credite de angajament și credite bugetare.

Astfel, administrația ar urma să plătească pentru o bancă 3.570 lei, iar un coș de gunoi ar urma să fie plătit cu suma de 2.975 lei.

Primarul Nicușor Dan a declarat în cadrul conferinței de presă menționată anterior că aceste sume au fost stabilite în virtutea unui studiu de fezabilitate realizat în timpul administrației Capitalei conduse de fostul primar, Gabriela Firea.

Pe 18 ianuarie 2023, Factual.ro a solicitat Primăriei Generale a Municipiului București studiul de fezabilitate realizat la care a făcut referire Nicușor Dan în cadrul declarației de presă.

Răspunsul a venit în 27 ianuarie 2023, însă fără a pune la dispoziție studiul de fezabilitate solicitat.

Datorită fondurilor bugetare limitate, ALPAB a menținut în stare de funcționare majoritatea băncilor aflate în spațiile administrate de instituția noastră,prin lucrări de reparații anuale, cu personal propriu subdimensionat. Aceste reparații s-au realizat etapizat, în funcție de personalul disponibil al aLPAB și au constat în: reglarea sistemelor metalice, înlocuirea scândurilor lipsă și/sau deteriorate, respectiv șlefuirea și vopsirea acestora. ALPAB își propune să achiziționeze mobilier urban pentru dotarea parcurilor/spațiilor aflate în administrare,mobilier care să fie rezistent în timp împotriva intemperiilor produse de fenomenele meteorologice și respectiv a vandalizărilor.

Studiul de fezabilitate este o documentație tehnico-economică care analizează, fundamentează și propune minimum două scenarii/opțiuni tehnico-economice optime în vederea realizării obiectivului de investiții propus”, arată în răspuns directorul general al ALPAB, Corina Simona Bega.

Pe site-ul Primăriei Capitalei nu există postat studiul de fezabilitate la care s-a referit primarul Nicușor Dan în cadrul declarației.

Concluzie

În bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2023 este stipulat faptul că Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București a prevăzut că urmează să achiziționeze 1.500 de bănci și 1.500 de coșuri de gunoi cu 5.355.000 lei și, respectiv, 4.463.000 lei. Declarația primarului Nicușor Dan, în legătură cu faptul că modalitatea de calcul a acestor achiziții a fost făcută în baza unui studiu de fezabilitate realizat în timpul mandatului fostului primar, Gabriela Firea, este imposibil de verificat. Studiul respectiv de fezabilitate nu există.

*Foto copertă: Administrația Lacuri și parcuri București / Facebook

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.