Lia Olguța Vasilescu (PSD, primar Craiova)
„Târgul de Paște de la Craiova a obținut locul I în Europa! Vino să-l vezi!”
Trunchiat
Barometru Factual
Administratie
Data verificării: 14.04.2023
www.factual.ro

Context

Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu a scris pe Facebook că „Târgul de Paște de la Craiova a obținut locul I în Europa! Vino să-l vezi!”, împreună cu linkul spre site-ul European Best Destinations, site de recomandări pentru turiști.

Ce verificăm?

Dacă Târgul de Paște de la Craiova a obținut locul I în Europa și în ce condiții.

Verificare

Pe site-ul www.europeanbestdestinations.com, la secțiunea clasamente ocazionale, la topul destinațiilor de Paște, Craiova apare pe primul loc. 

Pentru a afla în ce condiții s-a întocmit acest clasament, Factual.ro i-a contactat site-ul pentru lămuriri. Am întrebat și dacă menționarea în aceste clasamente implică anumite costuri pentru orașele care intră în topul destinațiilor recomandate.

Din răspunsul primit reiese că includerea Craiovei în clasamentul destinațiilor de Paște s-a făcut fără costuri, și pe baza voturilor acordate de turiști. Însă, firma care stă în spatele site-ului are un contract în valoare de peste 20.000 de euro cu Primăria Craiova.

„În clasamentul Cele mai bune destinații de Paște din Europa, dintre 62 de destinații europene selectate, Craiova a fost votată de un grup de turiști (10.724 din 68 de țări) drept cea mai bună destinație de Paște în Europa (2022-2023), majoritatea dintre aceștia sunt reprezentativi pentru publicul nostru general global, format din turiști din Marea Britanie și SUA, în principal, cu vârste între 25 și 34 de ani și în majoritate femei. (…)

Fiecare turist a votat pentru 3 destinații din acest clasament tematic, a fost un total de 32.172 de voturi pentru 62 de destinații în Europa și au fost publicate cele mai votate. În acest caz au fost 1.876 voturi pentru Craiova, 1.742 voturi pentru Viena, 1.694 voturi pentru Zagreb și 1.692 voturi pentru Roma – 1587 voturi pentru Praga – pentru podiumul principal din top 5 – deci aproape 26% din totalul voturilor au fost pentru cele 5 cele mai votate destinații ale această publicație. (….)

Craiova nu a plătit niciodată și nici nu a solicitat să fie clasată printre destinațiile de Paște, a aflat de listare când s-a publicat clasamentul de anul acesta și a fost desemnată, pentru al doilea an, câștigătoare la această categorie”, au explicat reprezentanții site-ului pentru Factual.ro.

Totuși, în august 2022, Consiliul Local Craiova a aprobat un contract  pentru includerea orașului în clasamentele făcute European Best Destination. În proiectul de hotărâre se menționează explicit că participare la competiția pentru cea mai bună destinație de Paște este gratuită.

<<Pe lângă locul ocupat în urma înscrierii Craiovei în competiția “Cele mai bune Târguri de Crăciun din Europa”, Craiova a fost nominalizată în mod gratuit în topul “Celor mai bune destinații de Paște din Europa” în anul 2022, unde s-a clasat pe locul I în acest clasament realizat la nivel european, pe baza selecției de fotografii transmise de fiecare oraș participant>>. 

Doar că, în schimbul banilor, site-ul se obligă la: 

  • Promovarea Craiovei în mass-media precum Forbes, Condé Nast, National Geographic,Yahoo, Geo.
  • Promovarea Craiovei pe tot parcursul anului printr-o pagină dedicată – texte, imagini, videoclipuri, pot fi actualizate în orice moment al anului fără niciun cost suplimentar.
  • Promovarea Craiovei pe tot parcursul anului printr-o pagină dedicată Crăciunului. Texte, imagini, videoclipuri, pot fi actualizate în orice moment al anului fără niciun cost suplimentar.
  • Orice promovare suplimentară a Craiovei la orice categorie anume se face fără costuri suplimentare pe baza acestei oferte

Adică orice altă nominalizare este inclusă în prețul contractului.

Și în 2021 a fost încheiat un astfel de contract, valabil tot un an, cu o valoare apropiată, de 24.480 de euro. 

În 2022, Craiova a fost desemnată de site-ul menționat drept cea mai bună destinație de Paște și cea mai bună destinație de Crăciun.

De altfel, chiar pe site există o secțiune dedicată înscrierii în diferite clasamente, pe baza unei cotizații. Plata reprezintă, conform informațiilor de pe site, doar participarea și nu locul din clasament. 

În anii trecuți, și Sighișoara și Oradea au plătit pentru includerea în diverse clasamente ale site-ului BED. Sibiul a intrat în acest top tot în urma unui contract cu administrația locală.

Există, însă, și categorii la care destinațiile sunt alese de reprezentanții site-ului, chiar dacă nu au contract încheiat. De exemplu, Alba Iulia apare într-un clasament al destinațiilor prietenoase cu familiile deși municipalitatea nu a avut vreun contract cu BED. 

Concluzie

Declarația primarului Craiovei, Olguța Vasilescu, este trunchiată, pentru că nu conține toate elementele necesare pentru o bună informare a publicului. Participarea Craiovei la aceste tipuri de clasamente se face în baza unui contract, plătit din bani publici. La fel s-a întâmplat, în trecut, cu Sighișoara, Oradea și Sibiu.

*Foto copertă: Lia Olguța Vasilescu / Facebook

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.