Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

01.07.2019

„[...] fondurile alocate [Jandarmeriei] pentru muniţii şi armament de tip război au crescut cu peste 500%.”

Ovidiu Raeţchi

PNL

Sursa afirmației: Mediafax

Fals

Context

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a făcut următoarea declarație pe data de 14 iunie 2019: 

 

„[…] bugetul Jandarmeriei a fost suplimentat substanţial, probabil pentru merite deosebite în suprimarea protestului Diasporei de pe 10 august: fondurile alocate pentru muniţii şi armament de tip război au crescut cu peste 500%.”

Ce verificăm?

Dacă fondurile alocate pentru muniţii şi armament de tip război din bugetul Jandarmeriei au crescut cu peste 500% anul acesta față de anul trecut.

Verificare

Pentru această verificare, am cerut datele Jandarmeriei Române printr-o solicitare formulată în baza legii 544/2001 privind accesul la informații de interes public.

Solicitare 544/2001 - Jandarmerie

Click pe imagine pentru varianta mare

În 2018 fondurile alocate pentru muniție și armament au fost de 4.411 mii lei, iar în 2019 s-au ridicat la 10.394 mii lei. 

Concluzie

Afirmația deputatului PNL Ovidiu Raeţchi este falsă. Bugetul Jandarmeriei pentru muniție și armament a crescut cu 235,64% și nu cu peste 500% cum a afirmat acesta. 

Acest website folosește „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra stocării acestor cookies pe dispozitivul dvs. Află mai multe

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.