Petre Daea (PSD, ministrul Agriculturii)
„[În] 2017, 2018 și 2019, România a fost pe piedestalul rezultatelor în Uniunea Europeană, pe primul loc la cultura de porumb, pe primul loc la cultura de floarea soarelui, pentru că au fost rezultate de producție care au așezat țara acolo unde îi e [locul]”.
Trunchiat
Barometru Factual
Data verificării: 08.08.2022
www.factual.ro

Context

În aceeași emisiune în care ministrul Petre Daea a vorbit cu patos despre numărarea boabelor de porumb ca tehnică de estimare a recoltei, prezentatorul Răzvan Dumitrescu a mutat discuția către o comparație între anul curent și ceilalți ani pentru producția de porumb: 

„Dacă tot ați numărat boabele, spuneți-ne și nouă, pentru că ați spus că e mai grea situația la porumb de data asta, care sunt pierderile față de 2018, când am avut un an de eram pe primele locuri la șase recolte în Uniunea Europeană”.  

Ministrul Agriculturii, pe fondul acestei interogații, a declarat că:

„Da, a fost 2017, 2018 și 2019 când România a fost pe piedestalul rezultatelor în Uniunea Europeană, pe primul loc la cultura de porumb, pe primul loc la cultura de floarea soarelui, pentru că au fost rezultate de producție care au așezat țara acolo unde îi e [locul].”

Ce verificăm?

Rezultatele României la producția de porumb și floarea soarelui în anii 2017, 2018 și 2019.

Verificare

Pentru anii 2017 și 2018, echipa Factual deja verificase producția României de porumb și floarea soarelui ca urmare a declarației lui Liviu Dragnea din 2019: „a fost doi ani la rând România pe primul loc la porumb și floarea soarelui”. 

Am arătat atunci că afirmația lui era trunchiată. Într-adevăr, la recoltare (cantitate) și suprafața însămânțată, România era pe primul loc în Europa în acei ani, așa cum reiese din statistica Eurostat. Dar, când vorbim de producție raportată la suprafață (tone/hectare), România scade mult în clasament:

Pentru anul 2019, vedem tot de pe Eurostat că, pentru porumb, România păstrează același tipar: primul loc la recoltare (harvested) și însămânțare, dar la partea opusă a clasamentului când vine vorba de productivitate.

Producția de porumb 2019
Infogram

Același lucru se poate observa și pentru floarea soarelui, cu mica diferență că România se situează în prima parte a clasamentului pentru productivitate, față de producția de porumb.

Producția de floarea soarelui 2019
Infogram

Concluzie

Declarația făcută de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, este, ca și cea a lui Liviu Dragnea din 2019, trunchiată. România are un record în suprafața însămânțată cu porumb și floarea soarelui, la fel și pentru cantitatea recoltată, dar nu stă la fel de bine la capitolul producție. În alte cuvinte, România coboară de pe „piedestalul rezultatelor în Uniunea Europeană” pentru că ar trebui să recolteze o cantitate mult mai mare de cereale la suprafața pe care o însămânțează.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.