Petre Florin Manole (PSD)
„Cîțu spune că PSD a distrus puterea de cumpărare, Eurostat îl contrazice și confirmă creșterea.”
Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 05.07.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 18 iunie 2020, Florin Cîţu, ministrul finanţelor, a scris că, din cauza creşterii inflaţiei de la 0 la 5,4%, puterea de cumpărare a românilor a avut de suferit în ultimii ani:

Trei ani de zile PSD a distrus puterea de cumpărare a românilor prin creșterea galopantă a prețurilor. În regimul socialist al PSD rata inflației a crescut de al 0% la 5.4%!!!. 

După o zi, Petre Florin Manole, deputat PSD, a făcut următoarea afirmaţie:

Cîțu spune că PSD a distrus puterea de cumpărare, Eurostat îl contrazice și confirmă creșterea.

Ce verificăm?

Evoluţia puterii de cumpărare în ultimii trei ani.

Verificare

Puterea de cumpărare

Produsul intern brut pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare a crescut, potrivit datelor Eurostat, de la 60% faţă de media UE în 2016, la 69% în 2019. Acest indicator este în creştere din 2012 până în prezent. Totuşi, România rămâne printre ultimele clasate în ceea ce priveşte PIB la paritatea puterii de cumpărare.

Inflaţia

În ceea ce privește inflația, rata anuală era de 1,8% în mai 2019 şi 4,4% în mai 2020. Însă pentru aceeaşi lună, rata anuală medie a inflaţiei în UE a fost de 1,6% în 2019, respectiv 0,6% în 2020, o scădere considerabilă apărută în contextul pandemiei Covid-19. Rata anuală a inflaţiei calculată de Institutul Naţional de Statistică a crescut de la -1,5% în 2016 la 3,8% în 2019, iar indicii preţurilor de consum au crescut într-adevăr constant în ultimii trei ani.

Concluzie

Afirmaţia lui Petre Florin Manole este adevărată. Puterea de cumpărare a crescut în ultimii ani, în pofida creşterii inflaţiei.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.