Mircea Diaconu (Independent)
„[...]Punerea în funcțiune a unităților 3 și 4 de tip CANDU de la CNE Cernavodă care vor asigura un aport suplimentar de energie (11TWh) și o creștere a puterii instalate cu 1400 MW, mărind astfel capacitatea de producție”
Numai cu sprijin instituțional
Barometru Factual
Energie
Data verificării: 09.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Program electoral

Context

Mircea‌ ‌Diaconu,‌ ‌candidat‌ ‌independent‌ ‌la‌ ‌funcţia‌ ‌de‌ ‌preşedinte‌ ‌al‌ ‌României,‌ susține în programul electoral că România îndeplinește cele mai importante condiții pentru a deveni un jucător important în domeniul energetic și propune, printre altele: 

[…]Punerea în funcțiune a unităților 3 și 4 de tip CANDU de la CNE Cernavodă care vor asigura un aport suplimentar de energie (11TWh) și o creștere a puterii instalate cu 1400 MW, mărind astfel capacitatea de producție

Ce verificăm?

Dacă președintele poate propune punerea în funcțiune a unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă.

Verificare

Conform site-ului oficial al Ministerului Energiei, sucursala CNE Cernavodă aparține de Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN).

SNN este societate pe acțiuni, înființată prin Hotărâre de Guvern în 1998.  Acționarii acestei firme sunt: Ministerul Energiei (82,49%), de S.C. Fondul Proprietatea S.A. (7,05%) și alți acționari (10,45%).

Conform regulamentului de organizare și funcționare al SNN,  Direcția Dezvoltare Investiții este cea responsabilă de unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, fiind o direcție în subordinea directorului general adjunct. 

Pentru a finaliza unitățile 3 și 4 ale CNE Cernavodă, Societatea Națională Nuclearelectrica a înființat, în 2009, compania EnergoNuclear (EN). 

Conform regulamentului de guvernanță corporativă al SNN, „Adunarea Generală a Acționarilor este principalul organism de guvernare corporativă al Societății, care decide asupra activității, politicii economice și de afaceri a Societății”. Implicit, Adunarea Generală a Acționarilor SNN este cea care are putere de decizie asupra unităților 3 și 4 de la Cernavodă.

Concluzie

Pentru că unitățile 3 și 4 de tip CANDU de la CNE Cernavodă aparțin de Societatea Națională Nuclearelectrica, doar Adunarea Generală a acționarilor poate lua o decizie în privința proiectului. Președintele României poate aduce în discuție punerea în funcțiune a unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, dar concretizarea propunerii sale se poate face doar cu sprijin instituțional.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.