Partidul Social Democrat

„Campania electorală a lui Iohannis Bețe-n-Roate va costa România câte 6,9 de milioane euro/zi reprezentând fonduri europene neabsorbite la Ministerul Transporturilor și la Ministerul Dezvoltării.”


Fals
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 26.02.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce Klaus Iohannis a respins de mai multe ori miniștrii propuși de PSD pentru Ministerul Transporturilor (MT) și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), Partidul Social Democrat a postat pe Facebook un videoclip cu următorul text, în data de 22 februarie 2019:

„Campania electorală a lui Iohannis Bețe-n-Roate va costa România câte 6,9 de milioane euro/zi reprezentând fonduri europene neabsorbite la Ministerul Transporturilor și la Ministerul Dezvoltării.”

 

Ce verificăm?

Care a fost absorbția per zi lucrătoare a celor două ministere și dacă se poate spune că „se pierd bani europeni” pentru că nu ar exista miniștri pe portofolii.

Verificare

În primul rând, facem câteva precizări metodologice.

Absorbția fondurilor reprezintă banii rambursați de UE, deci cei care au intrat efectiv în țară.

Ca sumele să fie rambursate, este nevoie ca proiectele să fie depuse, aprobate, implementate și abia apoi cerute rambursări. Acest circuit este un proces de durată, deci nu putem lega direct absența unui ministru de rambursările făcute pe proiectele europene.

Pentru fiecare Program Operațional prin care se face finanțarea, există câte o autoritate de management (AM), dar și organisme intermediare (OI).

Pe scurt, nu miniștrii se ocupă de absorbția fondurilor europene, ci autoritățile de management, iar lipsa unui ministru nu influențează direct procesul de absorbție.

Domeniile acoperite de cele două ministere sunt finanțate prin două programe operaționale: Programul Operațional Regional(POR) și Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

De gestionarea POIM și POR se ocupă Ministerul Dezvoltării în calitate de Autoritate de Management, în timp ce Ministerul Transporturilor are doar un organism intermediar pentru partea de transport din POIM, program care acoperă și mediul, și energia.

Care sunt banii

Să ignorăm „simplele precizări” metodologice de mai sus și să vedem cât a absorbit România în fiecare zi.

Pentru a vedea cât a absorbit România de la Uniunea Europeană vom folosi datele publice privind fluxul financiar dintre România și bugetul UE, disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Pentru cadrul financiar 2014-2020, România a încasat de la Uniunea Europeană, fără sumele din Fondul European pentru Garantare Agricolă- care de fapt este o subvenție, peste 2,6 miliarde euro.

Ca să aflăm cât s-a alocat în medie pe zi, vom împărți rezultatul la numărul de zile lucrătoare din anul 2018.

În 2018 au fost 245 de zile lucrătoare. Pentru a afla asta am scăzut din numărul total de zile 365: zilele de weekend, sărbătorile legale și zilele libere date prin două hotărâri de guvern (1 și 2).

Cât am absorbit pe zi

Având în vedere suma absorbită de România în 2018 și numărul zilelor lucrătoare, calculul arată așa:

Totuși, cum spuneam și mai sus, Ministerul Dezvoltării și cel al Transporturilor atrag fonduri prin POR și POIM.

Intrăm pe siteul Ministerului Fondurilor Europene și de acolo vom descărca arhiva cu stadiul absorbția fondurilor europene.

Extragem cifrele care reprezintă „Rambursări de la CE (rata de absorbție efectivă) pentru anul 2018 și 2017. Diferența dintre cele două reprezintă rata reală de absorbție pentru anul 2018.

Împărțim suma la cele 245 de zile lucrătoare și aflăm că anul trecut, am absorbit 4,3 milioane de euro pe zi.

Concluzie

Afirmația făcută pe pagina de Facebook a Partidului Social Democrat este falsă. Lipsa miniștrilor nu influențează fundamental absorbția fondurilor europene. Chiar dacă ar fi așa, PSD-ul a indicat sume mult mai mari decât în realitate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.