Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

29.04.2021

„Șomajul atinge cote imense, mai ales în rândul tinerilor”.

Ștefan Radu Oprea

Senator PSD

Sursa afirmației: Facebook, min. 3:40

Fals

Context

Radu Oprea, senator PSD, a declarat, în 19 aprilie 2021, că există o criză politică și că un efect este situația șomajului: „Șomajul atinge cote imense, mai ales în rândul tinerilor”.

Ce verificăm?

Situația șomajului în ultimii ani.

Verificare

În februarie 2021, România a înregistrat 293.461 șomeri. Datele privind numărul șomerilor, în luna februarie a fiecărui an, le-am extras din baza de date a Institutului Național de Statistică.

Rata șomajului a fost de 3.35% în februarie 2021. Comparativ, prezentăm mai jos același indicator, în aceeași lună a anilor precedenți, cu date de la Institutul Național de Statistică.

Pentru a vedea câți tineri șomeri au fost înregistrați în România, am consultat comunicatele emise de Agenția Națională a Forței de Muncă. Am reușit să identificăm date, la nivelul lunii februarie, pentru 2012-2021. Am observat că și în acest an, și în anii precedenți, persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani ocupă primul loc în rândul șomerilor.  Mai jos, situația șomajului în rândul tinerilor la nivelul lunii februarie, conform datelor ANOFM.

Concluzie

Afirmația lui Radu Oprea este falsă. Rata șomajului și numărul șomerilor au fost, conform datelor oficiale, mult mai mari în luna februarie a anilor precedenți. În plus, numărul șomerilor tineri e mai mic anul acesta, ca și în ceilalți ani, decât numărul șomerilor cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.