Raluca Turcan (PNL)
„Dacă ne uităm la distribuția pe județe a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, vom vedea că comunitățile cele mai mari se află în județele cele mai sărace […] 18% dintre copii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 14% au unicul părinte plecat la muncă în străinătate și 68% au un singur părinte plecat la muncă în străinătate, așadar unul din trei copii au rămas practic complet fără îngrijirea părinților”.
Adevărat
Barometru Factual
Data verificării: 07.06.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook (min. 14:26)

Context

Pe 18 mai 2021, la Guvernul României se desfășura conferința „Protecția copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate – importanța educației parentale și a serviciilor de suport”, inițiată de organizația Salvați Copiii, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). În calitate de ministru și de colaborator al proiectului, Raluca Turcan a afirmat: 

Dacă ne uităm la distribuția pe județe a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, vom vedea că comunitățile cele mai mari se află în județele cele mai sărace […] 18% dintre copii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 14% au unicul părinte plecat la muncă în străinătate și 68% au un singur părinte plecat la muncă în străinătate, așadar unul din trei copii au rămas practic complet fără îngrijirea părinților”. 

Ce verificăm?

Unde se află cei mai mulți copii cu părinți plecați la muncă în străinătate și care este numărul de copii care a rămas fără îngrijirea părinților.

Verificare

Cea mai săracă zonă din România este regiunea Nord-Est, ce cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată o rată a sărăciei de 41,1%.

Conform Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în România există 3.644.619 persoane cu vârsta sub 18 ani, iar  75.136 dintre ei au părinții plecați în străinătate:


Astfel, cei mai mulți copii cu părinți plecați în străinătate se află în regiunea de Nord-Est, acolo unde este înregistrată și cea mai mare rată a sărăciei.

Statisticile Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) arată că

  • 52.747 de copii au un părinte plecat la muncă în străinătate,
  • 13.253 au ambii părinți plecați la muncă în străinătate,
  • 9409 au singurul părinte plecat la muncă în străinătate.

Prin urmare, 30.16% (22.662) dintre copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate au rămas complet fără îngrijirea părinților.  Cu alte cuvinte 1 din 3 copii care au părinți plecați, sunt complet singuri. 

Concluzie

Afirmația Ralucăi Turcan este adevărată. Regiunea cu cei mai mulți părinți care au plecat la muncă în străinătate este regiunea Nord- Est, care este și cea mai săracă din România. Datele arată că dintre copiii cu părinți plecați, peste 30% sunt complet singuri. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.