Raluca Turcan (PNL)
„În România sunt 125.000 de navetiști, elevi care circulă dintr-o localitate în alta și alte câteva sute de mii de elevi care merg la școală cu transportul public în comun."[...] „Toate Guvernele au promis că elevii vor circula gratuit însă, în realitate, transportul școlar nu a fost niciodată suportat 100% de stat.”
Fals
Barometru Factual
Transport
Data verificării: 20.05.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 14 mai 2020, deputatul PNL Raluca Turcan anunță pe Facebook că guvernul a adoptat o ordonanță care face naveta elevilor 100% suportată de către stat și afirmă că: 

„În România sunt 125.000 de navetiști, elevi care circulă dintr-o localitate în alta și alte câteva sute de mii de elevi care merg la școală cu transportul public în comun. Mii de elevi abandonau școala anual tocmai din cauză că familiile lor nu puteau suporta costul unui abonament lunar.”

Apoi adaugă: „Toate Guvernele au promis că elevii vor circula gratuit însă, în realitate, transportul școlar nu a fost niciodată suportat 100% de stat.”

Ce verificăm?

Câți elevi navetiști sunt în România și dacă transportul școlar a fost vreodată decontat 100% de către stat.

Verificare

 

1. Numărul de elevi navetiști în România

 

Deputatul PNL a luat cifra de 125.000 din nota de fundamentare a O.U.G. nr.69/2016, iar aceste date sunt din luna noiembrie 2015, când școlile din România au raportat Ministerului Educației cifra de 125.536 elevi care fac naveta. Cele mai recente date cu privire elevii navetiști sunt din anul 2018 dintr-un raport al Băncii Mondiale care spune că sunt  429.156 elevi care fac naveta. 

Sursa: Banca Mondială

 

2. Transportul școlar și gratuitatea 

 

Deputatul PNL a afirmat și faptul că: Toate Guvernele au promis că elevii vor circula gratuit însă, în realitate, transportul școlar nu a fost niciodată suportat 100% de stat.”

 

În 2011 a intrat în vigoare Legea educației naționale, care prin articolul 84, alineatul (3) prevedea faptul că: „Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educației și Cercetării, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați. Decontarea se realizează pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.” 

Această prevedere a fost valabilă până în anul 2013, timp în care naveta elevilor a fost suportată 100% de către stat. 

În 2013, a fost adoptată OG nr. 29/2013, prin care s-a stabilit că elevilor li se va deconta o sumă fixă, în funcție de numărul de kilometri dintre domiciliu și unitatea de învățământ, indiferent de prețurile practicate de transportatori, modificându-se articolul 84, alineatul 3 din lege. Astfel, naveta elevilor nu mai era suportată integral de către stat. 

Așadar, între anii 2011 și 2013, elevilor li se deconta, integral, suma plătită către operatorul de transport, care avea valoarea standard a unui abonament.

Concluzie

Afirmațiile făcute de Raluca Turcan sunt false. Un raport din 2018, publicat de Banca Mondială spune că există 429.156 elevi navetiști în România. În plus, între 2011 și 2013, naveta elevilor a fost suportată integral de către stat.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.