Raluca Turcan (PNL)
„Avem o decizie a Curții Constituționale care spune foarte clar că este neconstituțional și inechitabil ca femeile să se pensioneze mai devreme decât bărbații, în condițiile în care speranța de viață la bărbați este mai mică decât speranța de viață la femei”.
Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 27.06.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook, minutul 21:47

Context

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat în mai multe rânduri intenția de a emite o nouă lege a pensiilor, până la finalul anului viitor.

Aspecte din viitoarele prevederi au fost incluse și în PNRR, iar printre ele există posibilitatea măririi vârstei de pensionare, dar și a egalizării acestei vârste, pentru femei și bărbați. Întrebată despre acest ultim aspect, Raluca Turcan a afirmat, în 11 iunie 2021: 

Avem o decizie a Curții Constituționale care spune foarte clar că este neconstituțional și inechitabil ca femeile să se pensioneze mai devreme decât bărbații, în condițiile în care speranța de viață la bărbați (…) este mai mică decât speranța de viață la femei”. 

Ce verificăm?

Dacă Curtea Constituțională (CCR) a decis că pensionarea mai devreme a femeilor este neconstituțională.

Verificare

În prezent vârsta standard de pensionare este diferită în România. Femeile se pensionează la 63 de ani, în timp ce bărbații la 65 de ani.

La începutul lui iunie, premierul României a anunțat elaborarea unui proiect de lege, prin care angajații pot opta pentru continuarea activității profesionale și după îndeplinirea vârstei de pensionare, până la 70 de ani. 

Noua inițiativă legislativă prevede că persoanele – fără diferențiere de gen – care doresc să lucreze în continuare să depună o cerere în cadrul unității angajatoare cu 30 de zile înainte de vârsta pensionării, nefiind condiționate de acordul prealabil al angajatorului. 

În 2018, Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțional art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii potrivit căruia îndeplinirea cumulativă a condițiilor de vârstă standard și cea a stagiului minim de cotizare pentru pensionare ar însemna încetarea de drept a contractului de muncă, interpretare care ar exclude  posibilitatea femeilor de a solicita continuarea activității până la vârsta de pensionare a bărbaților. 

În 2021, CCR s-a pronunțat din nou pe o excepție de neconstituționalitate vizând vârsta diferită de pensionare, de această dată în legătură cu Statutul funcționarilor publici. Și de această dată, decizia a fost în favoarea simplificării metodelor de continuare a activității pentru femei (obligate anterior să depună cereri anuale pentru rămânerea în câmpul muncii), dar nu face referire la uniformizarea vârstei de pensionare.

În 2020, media speranței de viață a femeilor era de 78.4 ani, iar a bărbaților era de 70.5 ani. 

Concluzie

Afirmația Ralucăi Turcan este falsă. CCR nu s-a pronunțat în favoarea egalizării vârstei de pensionare.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.