Robert Negoiţă (Primarul Sectorului 3)
„...fără a fi vreun “enfant terrible” într-ale matematicii, vedem că, deși S3 are o populație dublă, bugetul S1 este dublu decât cel al sectorului 3”.
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 17.09.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a făcut o comparație între bugetele sectoarelor 1 și 3 și între populațiile acestora și a ajuns la următoarea concluzie: „Și, fără a fi vreun “enfant terrible” într-ale matematicii, vedem că, deși S3 are o populație dublă, bugetul S1 este dublu decât cel al sectorului 3” (postare din 7 sept. 2021).

Ce verificăm?

Care sunt bugetele celor două sectoare și, respectiv, populațiile acestora.

Verificare

Robert Negoiță compară bugetele celor două sectoare, dar scapă din vedere un lucru esențial: bugetul este doar o proiecție. Bugetul de la începutul anului nu coincide niciodată cu execuția de la finalul anului, în general există diferențe între veniturile de pe hârtie și cele încasate în mod real. La fel, și în cazul cheltuielilor. Din acest motiv, bugetele suferă una sau mai multe rectificări pe parcursul unui an.

Subliniind acest lucru, dacă ne uităm la bugetele publicate de cele două administrații, vedem că bugetul sectorului 1 este de 1,08 miliarde de lei, iar bugetul sectorului 3, de 1,43 miliarde de lei. Mai mare, așadar, la sectorul 3.

Robert Negoiță compară apoi bugetele pe cap de locuitor, un indicator care, în sine, nu are sens din punct de vedere contabil. Bugetele nu sunt determinate decât într-o oarecare măsură de populație – un oraș mic sau chiar o comună poate ajunge la un buget mare, prin proiecte de investiții sau atragerea de fonduri europene – vezi exemplul comunei Ciugud, considerată una dintre cele mai dezvoltate din România. 

Chiar și așa, comparația lui Robert Negoiță nu se susține. În sectorul 1 sunt înregistrate 260.007 persoane cu domiciliul stabil, iar în sectorul 3 sunt 486.019. Populația nu este dublă, așa cum susține Robert Negoiță.

Cifrele oficiale și un calcul simplu arată însă că în sectorul 1 bugetul pe cap de locuitor este de 4.187,57 lei, iar în sectorul 3 de 2.951,46 de lei/locuitor. Astfel, în timp ce populația sectorului 3 este de 1,86 de ori mai mare decât cea a sectorului 1, bugetul primăriei sectorului 1, pe locuitor, este de 1,41 de ori mai mare decât în sectorul 3.

Există, însă, diferențe structurale importante între cele două sectoare. În timp ce sectorul 1 găzduiește unele dintre cele mai importante sedii administrative din România (inclusiv clădirea Guvernului din Piața Victoriei), sectorul 3 are preponderent cartiere de blocuri. Sectorul 3 este cel mai dens populat al Capitalei, cei aproape 500.000 de locuitori fiind concentrați pe 659 de străzi și alte 78 de artere și bulevarde (acestea din urmă administrate de Primăria Municipiului București). Prin comparație, sectorul 1 are în administrare 1.125 de străzi.

Concluzie

Afirmațiile primarului Robert Negoiță sunt trunchiate. Populația sectorului 3 este de 1,86 ori mai mare decât cea a sectorului 1, dar și bugetul în valoare absolută este mai mare față de cel al sectorului 1. Dacă luăm în considerare bugetul/locuitor, acesta este, în schimb, de 1,41 de ori mai mare în sectorul 1, față de în sectorul 3.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.