Siegfried Mureșan (Europarlamentar PNL)
„PSD se laudă că România a depășit PIB-ul Portugaliei, deși Portugalia are jumătate din populația României.”
Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 28.03.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce PSD a scris pe Facebook că Eurostat a atestat că PIB-ul României l-a depășit pe cel al Portugaliei, europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris într-o postare din 22 martie 2019,  pe aceeași rețea de socializare că:

„PSD se laudă că România a depășit PIB-ul Portugaliei, deși Portugalia are jumătate din populația României.”

Acesta a mai adăugat că:

 • avem un PIB de patru ori mai mic decât PIB-ul Olandei, care are o populație de doar 17 milioane de locuitori, cu peste 2 milioane de locuitori mai puțin decât România.
 • avem un PIB de peste două ori mai mic decât Austria, care are o populație de doar 9 milioane de locuitori, de peste două ori mai puțin decât România,
 • avem un PIB de aproape 3 ori mai mic decât Suedia, care are o populație de doar 10 milioane de locuitori, jumătate cât România,
 • avem un PIB de aproape 2 ori mai mic decât Danemarca, ce are o populație de doar 6 milioane de locuitori, de peste trei ori mai puțin decât România
 • avem un PIB de 2 ori mai mic decât Norvegia, care are o populație de 5 milioane de locuitori, adică de aproape 4 ori mai puțin decât România,
 • aveam un PIB de 3 ori mai mic decât regiunea germană Renania de Nord-Westfalia, care are o populație de doar 18 milioane de locuitori, cu peste 1 milion de locuitori mai puțin decât România.

Ce verificăm?

Produsul Intern Brut al României comparativ cu țările menționate de europarlamentar și populația.

Verificare

Găsim datele pe Eurostat pentru anul 2018 pe care Partidul Social Democrat și-a construit comunicatul și extragem țările menționate mai sus. Ne uităm, în același timp și la populația fiecărei țări, precum și la PIB-ul pe cap de locuitor.

Observăm următoarele:

 • Portugalia are aproape jumătate din populația României
 • Olanda are  un PIB de 3.82 ori mai mare ca al României și un minus de 2.349.547 locuitori față de noi.
 • Austria are PIB-ul de 1,91 ori mai mare ca al României și o populație de 8.822.267 locuitori. Adică de 2.21 ori mai puțin locuitori.
 • Suedia are PIB-ul de 2.31 ori mai mare ca România, în timp ce numără 10.120.242 locuitori. Adică aproape jumătate din populația României.
 • Danemarca are PIB-ul de 1,47 ori mai mare ca România și o populație de 5.781.190 locuitori. Asta înseamnă că are de 3.37 ori mai puțini locuitori
 • Norvegia are PIB-ul de 1.82 ori mai mare ca România și o populație de 3,68 ori mai mică.

În privința regiunii germane Renania de Nord-Westfalia a fost puțin mai complicat. Cele mai recente date  pe care le-am găsit sunt din decembrie 2017, la CEIC Data. În urmă cu mai bine de un an, regiunea înregistra un PIB de 691.518 milioane de euro. Asta înseamnă că avem un PIB de 3,42 ori mai mic ca această zonă.

E important de precizat: că în privința PIB-ului pe cap de locuitor stăm prost. România înregistrează cel mai mic PIB în comparație cu țările menționate de politician.

Concluzie

Afirmațiile lui Siegfried Mureșan sunt adevărate, cu mențiunea că cifrele prezentate de el sunt rotunjite. Cifrele oficiale ne arată din nou că reprezentanții PSD au prezentat informațiile într-o formă care să-i avantajeze, uitând să spună că stăm prost la capitolul PIB per cap de locuitor comparativ cu Portugalia.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.