Siegfried Mureșan (Europarlamentar PNL)
„Bucureștiul este cel mai aglomerat oraș din Uniunea Europeană. Este singurul oraș din UE cu un nivel al congestiei traficului de peste 50% (52%, mai exact, în 2019, în creștere cu 4 procente față de 2018).”
Adevărat
Barometru Factual
Transport
Data verificării: 24.02.2020
www.factual.ro

Context

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a făcut următoarea afirmație pe 31 ianuarie 2020:

„Bucureștiul este cel mai aglomerat oraș din Uniunea Europeană. Este singurul oraș din UE cu un nivel al congestiei traficului de peste 50% (52%, mai exact, în 2019, în creștere cu 4 procente față de 2018).”

 

Ce verificăm?

Dacă Bucureștiul este cel mai aglomerat oraș din Uniunea Europeană.

Verificare

Site-ul TomTomTraffic analizează traficul din 57 de țări și 416 orașe și oferă informații despre blocajele din trafic și întârzieri preconizate pe un traseu planificat. Conform proprietarilor, este o aplicație la care sunt conectate peste 600 de milioane de dispozitive. 

Aplicația a fost dezvoltată de firma TomTom N.V din Amsterdam și-l are ca fondator pe olandezul Harold Goddijn.  Până în 1996, compania a dezvoltat aplicații precum cele pentru citirea contoarelor și citirea codurilor de bare, iar din 2002 a început să lanseze dispozitive de navigație.. Tot de atunci, a început și să indexeze date cu privire la trafic. 

TomTom Traffic este disponibil în peste 75 de țări din Europa, America, Africa, Orientul Mijlociu și Asia, iar la finalul lui ianuarie 2020, dezvoltatorii aplicației au publicat clasamentul pentru anul 2019.

În indexul TomTomTraffic din 2019 privind congestionarea urbană, Bucureștiul se află pe locul patru în Europa și pe locul 14 în lume.

Indicele de congestie a traficului calculat pentru București a crescut cu 4 procente, până la 52% în 2019, chiar dacă, în clasamentul european, a fost în scădere cu un loc, iar în indexul mondial, cu trei poziții.

Însă, în ceea ce privește strict orașele din Uniunea Europeană, Bucureștiul ocupă prima poziție, cu un nivel al congestiei traficului de 52% în 2019, în creștere cu 4% față de 2018. Este, de altfel, și singurul oraș din UE cu un nivel al congestiei traficului de peste 50%. 

 

TomTomTraffic prezintă datele și într-o variantă detaliată. De exemplu, arată care sunt orele de vârf ale orașului, cât timp petrec oamenii în trafic, care a fost cea mai aglomerată sau cea mai liberă zi din an pe șosele etc.

Concluzie

Afirmația lui  Siegfriend Mureșan este adevărată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.