Sorin Grindeanu (PSD, ministrul Transporturilor)
V-am spus că e destul de ambițios acest program, iar 22 de miliarde de lei, cât am prevăzut în bugetul de anul ăsta, din atragerea de fonduri europene, e un lucru ambițios față de zero anul trecut. Da? Poate, la unii pare ireal.
Fals
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 20.02.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Gov.ro

Context

Invitat în cadrul emisiunii „Realitatea românească”, sâmbătă 18 februarie 2017, premierul Sorin Grindeanu, a punctat de 5 ori faptul că în anul 2016, România a absorbit zero fonduri europene.

 

 

  • „Ireal spun probabil cei care sunt obișnuiți cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut, şi vă dau un exemplu. Anul trecut, spre deosebire de anul ăsta, nu avem de gând să fim cu zero în dreptul fondurilor europene. Noi avem prevăzut pe bugetul de anul ăsta 22 de miliarde pentru fonduri europene pe care să le atragem în acest an. Ăsta este un lucru ambițios, dacă punem în paralel acest lucru cu ceea ce poate a fost anul trecut. Unora probabil că li se pare ireal.”

 

 

 

  • „Mai mult decât ceea ce s-a întâmplat anul trecut, și anume zero, eu vă rog frumos să fiți optimist. Iar ținta este ceea ce ne-am propus: 22 de miliarde.”

 

 

 

  • „Vreau să vă spun că săptămâna asta – și o să vedeți concret acest lucru- vom trimite oficial, din partea Guvernului României, pentru Comisia Europeană, o cerere prin care spunem că dorim să accesăm fonduri de acest tip, urmând să ne mișcăm – dacă pot spune așa – foarte repede, astfel încât să putem să accesăm aceste fonduri. Această informație am primit-o de la Bruxelles, de la oficiali. Eu cred că-i de datoria noastră să putem să facem aceste lucruri. Pentru asta ne-au votat oamenii. V-am spus că e destul de ambițios acest program, iar 22 de miliarde de lei, cât am prevăzut în bugetul de anul ăsta, din atragerea de fonduri europene, e un lucru ambițios față de zero anul trecut. Da? Poate, la unii pare ireal.”

 

 

Ce verificăm?

Care a fost absorbția fondurilor europene realizată de România în anul 2016.

Verificare

Date cu privire la situația absorbției fondurilor europene pentru anul 2016 găsim în Raportul de guvernare privind Portofoliul Fondurilor europene pentru perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016. Dat publicității de fostul ministru al Fondurilor Europene, Dragoș Dinu, pe data de 22 decembrie 2016, raportul prezintă progresul şi stadiul în domeniile prioritare:

 

  • închiderea programelor operaţionale din exercițiul bugetar european 2007 – 2013;
  • procesul de desemnare (acreditare) a Autorităților de Management;
  • îndeplinirea condiționalităților ex-ante;
  • lansările de ghiduri şi deschiderea de apeluri de proiecte din bugetul 2014 – 2020;
  • reforma instituțională.

 

Astfel, cu privire la absorbiția fondurilor europene pentru anul 2016, raportul concluzionează:
absorbtie

De altfel, date similare privind evoluția fluxurilor financiare dintre România și Uniunea Europeană (la 30 noiembrie 2016) sunt disponibile și pe website-ul Ministerului Finanțelor Publice.

 

Concluzie

Declarația lui Sorin Grindeanu este falsă. Din execuția bugetară aferentă anului 2016 privind sumele încasate de România din fonduri europene reiese că în țară au intrat aproximativ 7 miliarde de euro.  

 

PRECIZARE:

Aceste sume includ beneficiari publici și privați. Date finale privind beneficiarii publici nu există, momentan fiind disponibile doar execuții preliminate care nu sunt nici ele egale cu zero.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.