Sorin Năcuță (PNL, deputat)
„România are o situație mai bună, comparativ cu alte state, în ceea ce privește ponderea energiilor verzi în mixul energetic național”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Criza energiei
Data verificării: 16.12.2022
www.factual.ro

Context

În contextul planului REPowerEU, propus de Comisia Europeană (plan care are ca scop crearea unei Europe independente de combustibilii fosili ai Rusiei), deputatul PNL Sorin Năcuță a făcut următoarea afirmație, în cadrul ședinței Camerei Deputaților din 7 decembrie 2022:

România are o situație mai bună, comparativ cu alte state, în ceea ce privește ponderea energiilor verzi în mixul energetic național”.

Ce verificăm?

Cât de multă energie verde folosește România în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană.

Verificare

Energia verde este energia produsă într-un mod prin care se protejează mediul înconjurător, folosind resurse naturale ca vântul, apa sau soarele. Alternativ, se mai folosește și termenul „energie regenerabilă”.

În 2021, dintre țările Uniunii Europene, Suedia a avut cel mai mare procent de energie provenită din surse regenerabile din toată energia consumată de țară – 60,62%. Media UE, însă, a fost mult mai mică, de doar 22,21%

România este la mijlocul clasamentului, pe locul 12 în privința procentului de energie regenerabilă din totalul energiei consumate – 22,24%. Așadar, exact în media europeană (ceea ce înseamnă țara noastră are o poziție neutră în acest clasament, pentru că nici nu îmbunătățește, dar nici nu scade media UE).

Din acest punct de vedere, România stă chiar mai bine decât țări ca Germania (care este, totuși, mai eficientă energetic – consumă mai puțină energie pentru producția finală decât țara noastră). În schimb, alte state din regiune, ca Bulgaria, Slovenia și Austria, au o pondere mai mare a energiei verzi din totalul consumat.

Totuși, așa cum se observă din graficul de mai sus, în anul 2020, procentul energiei verzi folosite de România a fost mai mare, așadar țara noastră se află pe un trend descrescător

America Latină, în medie, obține 25% din energie din surse regenerabile, iar SUA, 13%. 

Concluzie

Afirmația deputatului PNL este parțial adevărată. România se află în media UE în privința energiei regenerabile din totalul consumat, dar este pe un trend descendent. Există multe țări din regiune care stau mai bine decât România, la acest capitol.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.